Σε ανοικτή αντιπαράθεση με την τρόικα οδηγείται η κυβέρνηση, καθώς η πλευρά των δανειστών δεν αποδέχεται τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό και εγείρει απαιτήσεις που η ελληνική πλευρά θεωρεί ατεκμηρίωτες.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε πως ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δεν αποδέχονται σειρά από προτάσεις που έχει υποβάλει το οικονομικό επιτελείο για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, αλλά και τα δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα που θα καλύψουν την υστέρηση εσόδων από τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων.

Όπως είπε, για την κάλυψη του φετινού δημοσιονομικού κενού η κυβέρνηση έχει προτείνει μέτρα 1,2 δισ. ευρώ, αλλά η τρόικα έχει απορρίψει μεγάλος μέρος των προτεινόμενων παρεμβάσεων, καθώς εκτιμά πως δεν θα οδηγήσουν σε επαναλαμβανόμενα έσοδα, δηλαδή εμμέσως ζητεί κάθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις.

«Πρέπει επιτέλους να αποδεχθούν ότι οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις τους και ότι τα θετικά αποτελέσματα ήρθαν ταχύτερα του αναμενόμενου» τόνισε το ίδιο στέλεχος και έφερε ως παράδειγμα τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για τον Δεκέμβριο, τα οποία κοινοποιήθηκαν στην τρόικα και καταδεικνύουν ότι τα μεγέθη ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Ο ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε πως η αύξηση των εσόδων φαίνεται να καλύπτει μέρος του δημοσιονομικού κενού για το 2014, ενώ προσέθεσε πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η τρόικα φαίνεται να ανεβάζει στα 14 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2014-2015, έναντι 11 δισ. ευρώ που εκτιμά η κυβέρνηση, καθώς υπολογίζει πως θα υπάρξουν αποκλίσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις δείχνουν ότι ενδεχόμενη επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα στα τέλη Ιανουαρίου δεν πρέπει να προεξοφλείται.

Ο κ. Στουρνάρας θα βρεθεί στις Βρυξέλλες την προσεχή εβδομάδα, καθώς θα παραστεί σε ειδικές συνεδριάσεις του Ευρωκοινοβουλίου και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αναδείξει και τα σημεία αντιπαράθεσης με την τρόικα.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook