Αλλιώς τα άφησαν και αλλιώς θα τα βρουν οι ελεγκτές της Τρόικα αφού, αν και όποτε τελικώς επιστρέψουν στην Αθήνα, θα διαπιστώσουν ότι αντί να κλείνουν «τρύπες» ανοίγουν νέες και τα δικαστήρια ανατρέπουν αναδρομικά νόμους του Μνημονίου.

H απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακυρώνει ως αντισυνταγματικές τις μειώσεις μισθών που υπέστησαν οι ένστολοι ανοίγει πλέον τον δρόμο να πάρουν αυξήσεις και ωριμάνσεις που ξεπερνούν τα 200 ευρώ κατ’ελάχιστον οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Στο υπουργείο Οικονομικών τηρούν «σιγή ασυρμάτου» και «οχυρώνονται» πίσω από την επίσημη θέση ότι «πρέπει πρώτα να δούμε την απόφαση» του ΣτΕ που «καταργεί» τις μειώσεις στους μισθούς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίες επιβλήθηκαν με το 3ο Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2012.

Ο «κίνδυνος» όμως, όπως διέβλεπαν και οι ίδιοι οι ελεγκτές από τότε που γράφονταν τα Μνημόνια και το τόνιζαν και στις εκθέσεις τους, ήταν και τώρα αποδεικνύεται, να καταπέσουν πολλά από τα μέτρα μειώσεων μισθών και συντάξεων (όχι μόνο των ενστόλων) στα ελληνικά δικαστήρια.

Από την τελευταία απόφαση του ΣτΕ πάντως φαίνεται να ανοίγει μία «τρύπα» ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ, αφού:

– Από την εφαρμογή του μέτρου το δημόσιο υπολογιζόταν να εξοικονομήσει 115 εκατ. ευρώ ετησίως. Το μέτρο δεν εφαρμόστηκε πλήρως («πάγωσαν» οι μειώσεις συντάξεων αποστράτων που θα επακολουθούσαν της μείωσης των μισθών των εν ενεργεία) αλλά ίσχυσε για ενάμισι χρόνο. Συνεπώς το δημόσιο θα χρειαστεί να επιστρέψει έως και 150 εκατ. ευρώ , αν προσφύγουν μαζικά και δικαιωθούν όλοι οι ένστολοι.

– Μετά την απόφαση του ΣτΕ η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει το μέτρο, για να τηρήσει τη νομιμότητα. Σε απανωτές συσκέψεις που γίνονται από το πρωί με νομικούς συμβούλους του υπουργείου εξετάζεται το εύρος των αλλαγών που θα απαιτηθούν. Εάν το μέτρο πρέπει να αποσυρθεί, θα πρέπει να καταργηθούν οι μειώσεις από τις επόμενες μισθοδοσίες του 2014, αφού πρώτα καθαρογραφεί και ισχύσει η απόφαση. Με τους αυξημένους μισθούς αυτούς του 2014 θα πρέπει να υπολογιστούν και επιπλέον αυξήσεις επιδομάτων κλπ. Θα λείψουν έτσι τουλάχιστον 300-350 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία. Ανατρέπεται έτσι ξανά ο σχεδιασμός για το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της τριετίας 2014-2016, για την οποία Τρόικα και κυβέρνηση προσπαθούν επί τρεις μήνες αλλά δεν μπορούν να βρουν κοινά αποδεκτή λύση για τα νέα μέτρα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού.

– Αν η απόφαση αυτή ανοίξει «τον ασκό του Αιόλου» και υπάρξουν αντίστοιχες δικαστικές αποφάσεις για άλλες περικοπές ή αυξήσεις ορίων ηλικίας κλπ, το πρόβλημα γενικεύεται και το Μνημόνιο «ξαναγράφεται» συνολικά, που σημαίνει π

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook