Δικαίωση για οικογένεια δανειοληπτών, έφερε η από 20-12-2013 απόφαση του Ειρηνοδικείου Ιεράπετρας, στα πλαίσια της προσωρινής διαταγής, σε οικογένεια δανειοληπτών κατοίκων Παχειάς Άμμου Ιεράπετρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ένωσης προστασίας καταναλωτών Κρήτης: 

Η απόφαση αυτή έχει  ιδιαίτερη σημασία για τους νομικούς αλλά και τις Ενώσεις Καταναλωτών, που ασχολούνται με τα \”υπερχρεωμένα νοικοκυριά\” καθώς στην περίπτωση αυτή, παρατηρείται η ένταξη στο ν.3869/2010, της σύζυγου η οποία ήταν πρώην έμπορος και έκλεισε το κατάστημα που διατηρούσε (κατάστημα ενδυμάτων), το έτος 2012, σε χρόνο που δεν είχε παύσει τις πληρωμές προς στις πιστώτριες Τράπεζες.

Σήμερα τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της, έχουν ήδη περιέλθει χωρίς δόλο ,σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των οφειλών τους, καθώς η σύζυγος παραμένει σήμερα άνεργος, ο δε σύζυγος Ιδ. υπάλληλος και η οικογένεια συντηρείται από τον ένα και μοναδικό μισθό του συζύγου.

Επί της ουσίας της υπόθεσης, πρόκειται για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά, οι οποίοι είναι μέλη της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης και με τη συνδρομή της οποίας κατέθεσαν αίτηση εξωδικαστικού συμβιβασμού, τον Ιανουάριο του έτους 2013, στις Πιστώτριες Τράπεζες.

Όμως, το σχέδιο ρύθμισης οφειλών δεν έγινε δεκτό από αυτές με αποτέλεσμα η οικογένεια των δανειοληπτών να προχωρήσει στην κατάθεση αίτησης στο Ειρηνοδικείο Ιεράπετρας από την πληρεξούσια δικηγόρο κ. Νεκταρία Λαμπράκη.

Το μοναδικό τους εισόδημα είναι ο μισθός του συζύγου ο οποίος φθάνει στο ποσό των 1.400 ευρώ μηνιαίως. λλο εισόδημα δεν διαθέτουν.

Και οι δύο σύζυγοι είναι οφειλέτες- συν οφειλέτες -εγγυητές ,σε πέντε Τράπεζες. Για τη σύζυγο περίπου η οφειλή φθάνει στα 224.603 ευρώ.

Περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν: Μία κατοικία 132, 58 τ.μ όπου έχει κατά 50% συγκυριότητα ο καθένας και τηνοποία έγινε αίτηση για την εξαίρεσή της.

Ακόμα διαθέτουν ένα άλλο κτίσμα 72,54 τ.μ κατά 50% συγκυριότητα ο καθένας. Επιπλέον ο σύζυγος έχει στην ιδιοκτησία του δύο αγροτεμάχια περίπου τρία στρέμματα, με ελιές. Επίσης έχει στην κυριότητα του ένα Ι.Χ αυτοκίνητο μη εμπορεύσιμο λόγω χαμηλής αξίας.

Το Ειρηνοδικείο Ιεράπετρας με την τόσο ευνοϊκή απόφαση διέταξε συνεδικώντας και τις δύο αιτήσεις των δανειοληπτών:

α)Την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων των αιτούντων
β)Την διατήρηση της πραγματικής και νομικής κατάστασης της περιουσίας των δανειοληπτών
γ)Όρισε μηνιαίες καταβολές για την σύζυγο 120 ευρώ για δε το σύζυγο 250 Ευρώ μέχρι την εκδίκαση της κυρίας αίτησης που ορίστηκε τον Ιανουάριο του 2017.

Συμπερασματικά, για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, θεωρείται μία ακόμα δικαίωση , αλλά και ανάσα, για τους δανειολήπτες που επέλεξαν να ενταχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του Νόμου Κατσέλη, ρυθμίζοντας τις οφειλές τους, σώζοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία, από προσημειώσεις, υποθηκεύσεις, κατασχέσεις και πλειστηριασμό, αλλά και αποκτώντας την προσδοκώμενη ηρεμία τους, από τις πιέσεις των εισπρακτικών εταιρειών μέχρι την εκδίκαση της κυρίας αίτησης που έχει οριστεί στις 27-01-2017.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook