Δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις, ούτε διαθεσιμότητα υπαλλήλων, ξεκαθαρίζει με συνέντευξη του στην «Πελοπόννησο της Κυριακής» ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Προειδοποιεί όμως όσους εργάζονται στις δημοτικές επιχειρήσεις, «πως όποιος εντός 15 ημερών δεν απογραφεί, δεν αναγνωρίζεται ως υπάλληλος και θα σταματήσει να πληρώνεται».

Τι θα κάνετε με τους δήμους που έχουν πλεονάζον προσωπικό (σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης που εκπόνησε το ΥΠΕΣ); Σας καλύπτει η πρόταση της ΚΕΔΕ για εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα;

Στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη βοήθεια της Task Force και του Πανεπιστημίου Πειραιά έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγηση των δομών των δήμων. Το πλεονάζον προσωπικό θα καλύπτει τα κενά που διαπιστώνονται σε δήμους της ίδιας όμως περιφέρειας. Για να γίνει κατανοητό, αναφέρω ένα παράδειγμα. Αν υποθέσουμε ότι ο Δήμος Σπάρτης έχει 20 μηχανικούς, και πλεονάζουν 6, κι αντίστοιχα οι μηχανικοί του Δήμου Γυθείου είναι 3 και χρειάζονται άλλοι 2, τότε, εθελοντικά θα εργάζονται στον Δήμο Γυθείου 2 από αυτούς τους 6 που πλεονάζουν στη Σπάρτη.

Θέλω να επαναλάβω, το έχω αναφέρει πάρα πολλές φορές, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις στις κεντρικές δομές των δήμων, ούτε διαθεσιμότητα. Θα υπάρχει μόνο η εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα. Είναι μια πρόταση που έγινε από την ΚΕΔΕ και ευθυγραμμίζεται με τη στόχευση του υπουργείου. Οι δήμαρχοι κρίνουν ότι θα είναι αποδοτικό μέτρο. Εμείς πιστεύουμε ότι με το μέτρο θα μετακινηθούν κοντά στις 4.000 δημοτικοί υπάλληλοι, οι δήμαρχοι ανεβάζουν τον αριθμό πάνω από 6.000.

Θα επεκταθεί η κινητικότητα και στις δημοτικές επιχειρήσεις;

Για να δούμε τι θα γίνει με τις δημοτικές επιχειρήσεις, προέχει το να απογραφούν. Από τους 750 φορείς έχουν απογραφεί οι 361. Σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου από τους 12.815 εργαζομένους σε νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ και δημοτικές επιχειρήσεις έχουν απογραφεί 5.464.

Οι υπόλοιποι δεν έχουν στείλει στοιχεία. Είπαμε με τον υπουργό στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ότι όποιος σε 15 μέρες δεν έχει απογραφεί σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Υπάρχει συνεννόηση και με το υπουργείο Οικονομικών και την ενιαία Αρχή πληρωμών, ότι θα σταματήσουν να πληρώνονται όσοι δεν κάνουν το αυτονόητο. Δεν γίνεται το 2014 να μην ξέρει ο Ελληνας πολίτης, πόσα πληρώνει, για πόσους εργαζόμενους και τι κάνει ο καθένας εξ αυτών.

airetos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook