Κάθε άνδρας σε κάποια φάση της ζωής του θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης.

Ο λόγος για τη στυτική δυσλειτουργία που παρατηρείται ακόμα και στις μικρές ηλικίες, αποτελώντας μία τραυματική εμπειρία για τους άνδρες και είναι δυνατόν να συνοδεύεται από αμηχανία και αρνητικές σκέψεις που μπορεί να συνεχίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων ΙΜΟΠ, η ευκαιριακή αποτυχία είναι ιδιαίτερα συχνή στις νέες ηλικίες, κατά τα πρώτα βήματα της σεξουαλικής ζωής των ανδρών ή αργότερα όταν χαρακτηρίζουν κάποια σχέση σημαντική.

Η αποτυχία γεμίζει τον άνδρα ντροπή, προκαλώντας το λεγόμενο άγχος επίδοσης ή απόδοσης, που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δυστυχώς οδηγεί στην επανάληψη της αποτυχίας.

Ο φαύλος κύκλος ξεκινά αφού η μια αποτυχία φέρνει την άλλη και συνήθως μέσα σε λίγο χρόνο ο άνδρας εγκαταλείπει τις προσπάθειες και αποσύρεται με συναισθήματα θυμού και ντροπής.

Οι πιο συχνές αιτίες της ευκαιριακής αποτυχίας μπορεί να είναι:

- Μια βραδιά με πολύ αλκοόλ

- Η δυσκολία κατά τη χρήση προφυλακτικού

- Περίοδοι με πολλά προβλήματα και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία

- Ανησυχία για το μέγεθος του πέους και την αντίδραση της συντρόφου όταν τον δει γυμνό

- Το άγχος κατά την προσπάθεια να κάνουν παιδί

- Η επαφή με μια απροσδόκητα προκλητική γυναίκα, όπου ο άνδρας αγχώνεται για την επίδοσή του.

- Οργανικά αίτια

- Παθήσεις όπως η κατάθλιψη, η υπέρταση, τα προβλήματα της καρδιάς και του κυκλοφορικού, ο διαβήτης ή η σκλήρυνση κατά πλάκας και οι παθήσεις του προστάτη.

onmed.gr