Είδος δελφινιού το οποίο εντοπίστηκε σε ποταμό στη λεκάνη του Αμαζονίου, στη Βραζιλία, είναι το πρώτο που ανακαλύπτεται και περιγράφεται έπειτα από σχεδόν έναν αιώνα. Οι ερευνητές από το ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο της πολιτείας του Αμαζόνα στο Μανάους, οι οποίοι έκαναν την ανακοίνωση, δήλωσαν ότι το είδος θα πρέπει να κηρυχθεί άμεσα απειλούμενο.

Γενετική ανάλυση έδειξε ότι το δελφίνι, το οποίο βρέθηκε στον ποταμό Αραγκουάια, διαχωρίστηκε από τα υπόλοιπα ποταμίσια δελφίνια πριν από τουλάχιστον δύο εκατομμύρια χρόνια. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στην περιοχή ζουν περίπου 600-1.000 τέτοια θηλαστικά, τα οποία έχουν πολλές μορφολογικές και γενετικές διαφορές από άλλα είδη δελφινιών και, συνεπώς, «αντιπροσωπεύουν μια ξεχωριστή βιολογική ομάδα».

Ο Τόμας Ρμπεκ και οι συνάδελφοί του παρατήρησαν περίπου 120 τέτοια δελφίνια στο πλαίσιο των ερευνών τους, οι οποίες διήρκεσαν 12 εβδομάδες, όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «PLOS One». Προειδοποιούν ότι η θανάτωση δελφινιών από αλιείς στην περιοχή αποτελεί ιδιαίτερα διαδεδομένη πρακτική, γι’ αυτό και το είδος θα πρέπει να κηρυχθεί άμεσα απειλούμενο, προκειμένου να μην έχει την τύχη του δελφινιού του ποταμού Γιανγκτζέ, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1918 και εκτιμάται πως έχει εκλείψει.

«Από τη δεκαετία του \’60, η λεκάνη του ποταμού Αραγκουάια βιώνει σημαντική ανθρωπογενή πίεση λόγω γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων καθώς και της κατασκευής υδροηλεκτρικών φραγμάτων», όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους. «Όλοι αυτοί οι παράγοντες είχαν αρνητικές συνέπειες σε πολλούς βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες της λειτουργίας του οικοσυστήματος» προσθέτουν.

Σημειώνεται ότι τα ποταμίσια δελφίνια θεωρούνται ιδιαίτερα σπάνια και ότι το νέο είδος είναι μόλις το πέμπτο που περιγράφεται. Τρία από τα γνωστά είδη δελφινιών χαρακτηρίζονται απειλούμενα, με βάση την Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook