Οι χώρες της κρίσης αρχίζουν να γίνονται και πάλι ελκυστικές για τις αγορές, επισημαίνει σε ανάλυσή του το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, την ίδια ώρα που αρκετοί οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ελλοχεύουν και κίνδυνοι.

Όπως επισημαίνει το DPA, με την έναρξη της νέας χρονιάς oι χώρες της κρίσης στην ευρωζώνη κατάφεραν να πετύχουν ένα εντυπωσιακό comeback στις χρηματαγορές. Εκμεταλλευόμενη την υποχώρηση του κόστους δανεισμού και το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, στα μέσα της εβδομάδας, η Ισπανία κατάφερε να αντλήσει σε δημοπρασία 10ετών ομολόγων το ποσό ρεκόρ των 10 δις ευρώ, την ώρα που η προσφορά κυμαινόταν στο δυσθεώρητο ύψος των 40 δις ευρώ. Προηγουμένως οι επενδυτές έδιναν μάχες για να εξασφαλίσουν ομόλογα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

«Οι χώρες της ευρωζώνης απελευθερώνονται από την κρίση, η μία μετά την άλλη» εκτιμά ο οικονομολόγος της Berenberg Bank Κρίστιαν Σουλτς, με το DPA να επισημαίνει ότι ακόμη και στην Αθήνα εκφράζονται τώρα νέες ελπίδες και υπενθυμίζει πρόσφατες δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά, ότι το 2014 η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές.

Εντούτοις, όπως παρατηρεί το γερμανικό πρακτορείο, εάν ακόμη και η Ελλάδα σκέφτεται το μέχρι πρότινος αδιανόητο, τότε η αισιοδοξία στις αγορές πρέπει να είναι μάλλον μεγάλη. Υπερβολικά μεγάλη, προειδοποιούν ορισμένοι ειδικοί.


Δεν πείθονται οι οικονομολόγοι

«Εξακολουθώ να ανησυχώ» είπε ο πρώην πρόεδρος της Bundesbank και νυν πρόεδρος της UBS Άξελ Βέμπερ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Οικονομολόγοι ωστόσο εκφράζουν τις αμφιβολίες τους. «Ακόμη και σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον βλέπω μεγάλες δυσκολίες» λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της BayernLB Γιούργκεν Μίχελς.

Πράγματι, σημειώνει το DPA, υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ της αισιοδοξίας των επενδυτών και της οικονομικής πραγματικότητας στην ευρωζώνη. Την ώρα που οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, η ανάπτυξη κινείται με ιδιαίτερα βραδείς ρυθμούς. Το ΔΝΤ, για παράδειγμα, προβλέπει για το 2014 ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 1 % που είναι εξαιρετικά χαμηλοί για να μειωθεί αισθητά το υπέρογκο χρέος που έχουν συσσωρεύσει οι χώρες της ευρωζώνης.

Ορισμένοι ειδικοί πάντως χαρακτηρίζουν επικίνδυνη την διαφαινόμενη ηρεμία στην ευρωζώνη, εκτιμώντας ότι ενδεχομένως να οδηγήσουν τις χώρες της κρίσης σε χαλάρωση των μεταρρυθμιστικών τους προσπαθειών.

iefimerida.grDeutsche Welle