Κατασχετήρια σημειώματα σε 30.000 δανειολήπτες έχουν αποστείλει οι τράπεζες. Όπως γράφει η \”Καθημερινή\” οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες έχουν προθεσμία έως τα τέλη Φεβρουαρίου για να ενταχθούν στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους, καθώς η παράταση του ισχύοντος προστατευτικού καθεστώτος ισχύει για ένα χρόνο ακόμη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις τράπεζες οι αιτήσεις πoυ έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής δεν ξεπερνούν τις 3.000. Από την πλευρά του το υπουργείο Ανάπτυξης ευελπιστεί ότι η πλειοψηφία των δανειοληπτών θα προσέλθει τον Φεβρουάριο για τις σχετικές διαδικασίες ρύθμισης εξαντλώντας το χρονικό περιθώριο που δίνει ο νόμος.

Η προστασία που ισχύει μέχρι σήμερα για την ακίνητη περιουσία έχει παγώσει τους πλειστηριασμούς ακινήτων, οι οποίοι έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2012 κατά 27% περίπου. Στο τέλος του 2013 ο αριθμός τους περιορίστηκε περαιτέρω στις 19.000.

Πάντως από τα ερωτήματα των δανειοληπτών που έχουν επισκεφθεί τις τράπεζες, ζητώντας ενημέρωση για τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος προκύπτουν επιφυλάξεις για την τύχη που θα έχει η πρώτη τους κατοικία μετά την πάροδο της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή από το 20105 και μετά, οπότε και λήγει η προστασία.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Ανάπτυξης την τύχη αυτών των δανείων μετά το 2014 θα αξιολογήσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, το οποίο ακόμα δεν έχει συσταθεί.

Με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα ο υπ. Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης διέψευσε χθες δημοσίευμα που προσδιόριζε ως δαπάνη διαβίωσης, βάσει της οποία θα καθορίζεται και η δόση του δανείου, τα 1.000 ευρώ.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook