Το Μεξικό θα είναι από την προσεχή Δευτέρα το πρώτο κράτος που θα συμπεριλάβει την εικόνα της ίριδας του ματιού στις ταυτότητες, ένα σύστημα που η κυβέρνηση η ίδια διαβεβαιώνει πως θα είναι ένα από τα ασφαλέστερα στον κόσμο.

«Οι νομικές, τεχνικές και οικονομικές συνθήκες πλέον πληρούνται για να ξεκινήσει από τις 24 Ιανουαρίου η έκδοση των δελτίων αυτών» τόνισε στον Τύπο ο Φελίπε Σαμόρα, υπεύθυνος Δικαστικών Υποθέσεων του μεξικανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Κατά τον ίδιον, η αξιοπιστία που θα έχουν τα δελτία ταυτότητας που θα περιλαμβάνουν την ίριδα του ματιού και στα οποία θα συνεχίσουν να υπάρχουν και τα δακτυλικά αποτυπώματα, θα φθάνει το 99,9% .

Το μέτρο αυτό θα αρχίσει να εφαρμόζεται προοδευτικά, με πρώτο στάδιο τη έκδοση δελτίων σε 28 εκατ. ανηλίκους, και αναμένεται να έχει διάρκεια δύο ετών, ενώ το συνολικό κόστος θα ανέλθει στα 20 εκατ. ευρώ.

Η έκδοση της νέας ταυτότητας για τους ενηλίκους προβλέπεται να ξεκινήσει από το 2013.

Το νέο δελτίο αναγνώρισης έχει δρομολογηθεί παρά τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία υπογραμμίζει τους κινδύνους που ενδέχεται να υπάρξουν για τις εγγυήσεις ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων κατά την καταγραφή τους.

capital.gr