Υπέρβαρα ή παχύσαρκα είναι τουλάχιστον τρία στα δέκα παιδιά, όπως προκύπτει από την υλοποίηση του Προγράμματος Ε.Υ.ΖΗ.Ν. κατά το σχολικό έτος 2012-2013, στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 359.262 μαθητές από 4.451 σχολεία της χώρας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 23,2% των αγοριών και το 23,8% των κοριτσιών αξιολογήθηκαν ως υπέρβαρα, ενώ το 11% και το 9,8% των αγοριών και κοριτσιών, αντιστοίχως, ως παχύσαρκα.

Στα υπέρβαρα παιδιά τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου (25%) και τα χαμηλότερα στη Δυτική Ελλάδα (22%).

Σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, φαίνεται ότι απέχουν αρκετά από το ιδανικό μοτίβο της υγιεινής Μεσογειακής Δίαιτας. Ωστόσο, τα κορίτσια έχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό ικανοποιητικές διατροφικές συνήθειες (40,3%) σε σύγκριση με τα αγόρια (37,9%).

Παράλληλα, τα αγόρια σε μεγαλύτερο ποσοστό (27,4%) υπερβαίνουν τον επιτρεπτό χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης και βιντεοπαιχνιδιών (2 ώρες) σε σύγκριση με τα κορίτσια (21,6%).

Υπενθυμίζεται ότι τη φετινή χρονιά το Πρόγραμμα Ε.Υ.ΖΗ.Ν. θα εφαρμοστεί στα σχολεία όλης της χώρας, από τις 27 Ιανουαρίου ως τις 10 Απριλίου. Το πρωτοποριακό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με ποικίλες δράσεις, στοχεύει στη διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων, μέσα από την αξιολόγηση της ανάπτυξής τους και των συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας, καθώς και μέσα από την υποστήριξη για ένα υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής.

Πώς καταγράφεται το φαινόμενο ανά νομό της Κρήτης

Παρακάτω παρουσιάζονται τα περιγραφικά αποτελέσματα ανά νομό, των μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του πρώτου έτους εφαρμογής του προγράμματος.

Τα χαρακτηριστικά των μαθητών που αξιολογήθηκαν ήταν:

1) Σωματική Διάπλαση (ύψος, βάρος, περίμετρος μέσης),
2) Φυσική Κατάσταση (παλίνδρομο τεστ αντοχής 20μ, άλμα σε μήκος χωρίς φορά, αναδιπλώσεις σε 30 δευτερόλεπτα, παλίνδρομο τεστ ταχύτητας 10Χ5 μέτρα, δίπλωση από καθιστή θέση με τεντωμένα γόνατα),
3) Επίπεδο Φυσικής Δραστηριότητας,
4) Καθιστικές Δραστηριότητες και
5) Διατροφικές Συνήθειες.

Δείτε εδώ για το νομό Ηρακλείου

Δείτε εδώ για το νομό Χανίων

Δείτε εδώ για το νομό Ρεθύμνου

Δείτε εδώ για το νομό Λασιθίου

Δείτε εδώ για πανελλαδικά αποτελέσματα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook