Στο τελικό στάδιο των διαβουλεύσεων και της ανταλλαγής επιστολών βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΔΕΠΑ – Gazrpom εν αναμονή της επιστολής του ρωσικού ομίλου με τις τελικές προτάσεις για το ύψος της έκπτωσης στην τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου.

Την ύπαρξη κατ’ αρχήν συμφωνίας με την Ελλάδα για τη μείωση του κόστους φυσικού αερίου επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή της η Gazprom Export.

Όπως διευκρινίζει πάντως, με την ελληνική πλευρά το μόνο που έχει επιτευχθεί είναι συμφωνία επί της αρχής, και οι νέες τιμές προμήθειας του φυσικού αερίου, θα καθοριστούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς που επικαλείται το energypress.gr, η τελική τιμή που θα προτείνει η Gazprom θα είναι πολύ κοντά στα 400 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα (π.χ. 395 δολάρια), που συνεπάγεται έκπτωση της τάξης του 15% από τα σημερινά επίπεδα, αλλά που απέχει σημαντικά από το 20% της σημερινής διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και του μέσου δυτικοευρωπαϊκού όρου (385 δολ./1.000 κ.μ.).

Κυβερνητικές πηγές ωστόσο επισημαίνουν ότι η φόρμουλα που διαμορφώνει την συγκεκριμένη τιμή είναι συνδεδεμένη με το πετρέλαιο, οι τιμές του οποίου το 2014 αναμένεται να κινηθούν καθοδικά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι, εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις των ειδικών για την πορεία των τιμών του πετρελαίου, τότε η Ελλάδα θα είναι κοντά στο στόχο, δηλαδή η τιμή προμήθειάς της στο φυσικό αέριο θα πλησιάζει αρκετά το μέσο όρο της Ε.Ε..

Σήμερα η Ελλάδα προμηθεύεται το φυσικό αέριο από τη ρωσική εταιρεία στα 460 δολ./1.000 κ.μ., σε μια από τις υψηλότερες τιμές πανευρωπαϊκά, και πολύ πάνω απ\’ ότι γειτονικές χώρες όπως Βουλγαρία, Ιταλία.

Σημειώνεται ότι το θέμα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου έθεσε ο κ. Σαμαράς και στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνάντησή τους, την Τρίτη, στις Βρυξέλες.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook