Στο ίδιο έργο θεατές σεισμολόγοι και κάτοικοι της Κεφαλονιάς, που ύστερα από μια εβδομάδα μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ, ακολούθησε ξημερώματα Δευτέρας ένας νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,7 Ρίχτερ. 
Και σε αυτή την περίπτωση σεισμού, όπως και στον προηγούμενο, οι επιστήμονες ήρθαν σε αντιπαράθεση μεταξύ τους για το μέγεθος του σεισμού. 
Από τη μια έχουμε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο που μιλά για δόνηση 6,1 Ρίχτερ, όπως και το Αμερικάνικο Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS) και από την άλλη το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το οποίο κάνει λόγο για 5,7 Ρίχτερ. 
«Το θέμα δεν είναι στις διαφορετικές μετρήσεις. Οι οργανισμοί μετρούν τους σεισμούς με αυτόματα συστήματα, τα οποία δεν είναι τόσο ακριβείας και έχουν σταθμούς σε διαφορετικές θέσεις. Σε μία ημέρα περίπου, οπότε θα έχουν συλλεγεί περισσότερα δεδομένα, θα βγει το οριστικό μέγεθος του σεισμού», υπογραμμίζει ο καθηγητής Γεωλογίας κ Ευθύμιος Λέκκας. 
Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει το γεγονός πως στην επίσημη ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου παρουσιάζεται ο σεισμός να έχει μέγεθος 5,9 βαθμούς Ρίχτερ. Για το θέμα αυτό η διευθύντρια του Γεωδυναμικού κ. Δήμητρα Σαχπάζη σε δηλώσεις της το πρωί διευκρίνισε στους δημοσιογράφους πως το μέγεθος που αφορά τους κατοίκους και την κυβέρνηση είναι το 5,7 Ρίχτερ και όχι αυτό που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα. 
Τώρα, σε σχέση με τις διαφορετικές μετρήσεις που κάνουν κάποια ινστιτούτα, όπως το Ευρωμεσογειακό, που τον εμφανίζει μεγέθους 6,1 διευκρίνισε ότι όλα τα ινστιτούτα κάνουν τις μελέτες τους. «Αν δειτε όλους του σεισμούς που έχουν σημειωθεί στη χώρα, επισήμανε, υπάρχει απόκλιση στις μετρήσεις ανάμεσα στα ινστιτούτα, ακόμη και κατά 0,5 Ρίχτερ, αλλά και διαφορετικά επίκεντρα ακόμη και 50 χιλιόμετρα. Σημασία έχει ότι προέρχεται από την ίδια σεισμογενή περιοχή» επισήμανε η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δήμητρα Σαχπάζη.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook