Ένα νέο υπερσύχρονο πρωτοποριακό σύστημα που λύνει οριστικά το πρόβλημα με τις οσμές από τα αέρια που παράγονται από την Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού της ΔΕΥΑΗ στη Φοινικιά θα εγκατασταθεί το επόμενο διάστημα στα πλαίσια της γενικότερης Αναβάθμισης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων που θα υλοποιήσει η Δημοτική Επιχείρηση.
Με το νέο αυτό σύστημα Απόσμωσης δεν θα υπάρχει πλέον καμία όχληση των κατοίκων δυτικά του Ηρακλείου (Γιόφυρος, Μαλάδες, Τρεις Βαγιές) λόγω των δύσοσμων αερίων ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Γ.Στειακάκης σε δήλωσή τους τόνισαν ότι λύνεται ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπωρούσε τους κατοίκους μιας μεγάλης περιοχής Δυτικά της πόλης επισημαίνοντας ότι στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής είναι η δημιουργία Έργων Υποδομής που Αναβαθμίζουν το Περιβάλλον και την Ποιότητα Ζωής των κατοίκων του Ηρακλείου και συνεισφέρουν στην Προστασία της Δημόσιας Υγείας .
Πως θα επιτυγχάνεται η Απόσμωση 
Στη Μονάδα του Βιολογικού Καθαρισμού θα εγκατασταθούν τρία νέα σύγχρονα βιόφιλτρα σε αντικατάσταση των παλαιών και λαμβάνεται ειδική μέριμνα για την κάλυψη όλων των ανοικτών εστιών παραγωγής δυσοσμίας (Δεξαμενές Πρωτοβάθμιας Καθίζησης, χώρος υποδοχής βοθρολυμάτων, μετρητής παροχής και διάφορα ανοικτά φρεάτια). Ο εξοπλισμός που θα εγκατασταθεί, προϋπολογισμού περίπου 900.000 €είναι τελευταίου τύπου και καλύπτει αυστηρές ποιοτικές προδιαγραφές.
Οι παρεμβάσεις αυτές αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου έργου, προϋπολογισμού 3.364.000 € που θα δημοπρατηθεί εντός των ημερών και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, με το οποίο Αναβαθμίζεται η Μονάδα Εγκατάστασης και Επεξεργασίας των Λυμάτων . 
Η Μονάδα του Βιολογικού Καθαρισμού είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα επεξεργάζεται 32 χιλ κυβικά λύματα την ημέρα και 11 εκατ. το χρόνο δίνοντας ένα εναλλακτικό υδάτινο πόρο ο οποίος διατίθεται στη Γεωργία και το Πράσινο
Νέα Μονάδα η παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από το Βιοαέριο
Στο έργο αυτό περιλαμβάνεται και η επέκταση με νέα μονάδα της επεξεργασίας του Βιοαερίου που παράγεται κατά τη διαδικασία χώνευσης της λυματολάσπης (μηχανές εσωτερικής καύσης ) οι οποίες παράγουν ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων του Βιολογικού και άλλες δράσεις της ΔΕΥΑΗ. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μεγαλύτερη οικονομία αλλά προστατεύεται ακόμα καλύτερα το περιβάλλον.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook