Άρματα μάχης βομβάρδισαν την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, την Χομς, την Τετάρτη, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας.

Στην περιοχή Μπαμπ Αμρ σκοτώθηκαν τουλάχιστον εννέα πολίτες κι άλλοι οκτώ στην πόλη Ντεράα.

Από την πλευρά του το καθεστώς Ασαντ μιλά για δύο νεκρούς στρατιώτες. Παράλληλα, δύο στελέχη της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν.

Έκκληση στο καθεστώς του Ασαντ να αναθεωρήσει την στάση του απηύθυνε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.

Ακτιβιστές ανέφεραν ότι υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών και εκρήξεις στην περιοχή Μπαμπ Αμρ και σε κοντινά χωριά, με απολογισμό τουλάχιστον εννιά νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Ένας κάτοικος του Χομς ανέφερε στο BBC ότι το Μπαμπ Αμρ πολιορκείται από το Σάββατο και η πόλη έχει μείνει χωρίς νερό, ηλεκτρικό και πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια.

Σε αρκετές πόλεις γύρω από την Ντεράα πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις του στρατού και τουλάχιστον οκτώ πολίτες σκοτώθηκαν, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, χιλιάδες έχουν συλληφθεί και εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια της προσπάθειας του καθεστώτος να καταστείλει την εξέγερση. Η κυβέρνηση της Συρίας επιμένει ότι είναι αντιμέτωπη με «ένοπλες συμμορίες τρομοκρατών» και τις κατηγορεί για τον θάνατο δύο στρατιωτών την Τετάρτη.

Ακτιβιστές αναφέρουν ότι περίπου 500 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στη Χομς την τελευταία εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου περισσότερων από 100 το βράδυ της Τρίτης. Οι συλληφθέντες κρατούνται σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA ανέφερε ότι στρατεύματα και δυνάμεις ασφαλείας «συνέλαβαν δεκάδες καταζητούμενους και κατέσχεσαν μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών στο Μπαμπ Αμρ», όπως και στην Ντεράα.

Σύμφωνα με το SANA, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν στην Μπαμπ Αμρ . Επίσης, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε κι ένας άλλος τραυματίστηκε στην Ντεράα. Αρκετοί «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, σημειώνεται από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας.

Εν τω μεταξύ, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος της αντιπολίτευσης Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, Μαζέν Αντί εξαφανίστηκε στη Δαμασκό, ενώ ο πολιτικός ακτιβιστής Γουαέλ αλ Κακ συνελήφθη στα σύνορα Συρίας – Λιβάνου.

Ο στρατός συνέχισε τις επιχειρήσεις στην μεσογειακή πόλη Μπανίγιας, όπου τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από το Σάββατο, ενώ οι υπηρεσίες ασφαλείας φέρονται να ψάχνουν και για αρκετούς άλλους διοργανωτές διαδηλώσεων.

Σύροι παρατηρητές για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρουν ότι 621 πολίτες και 120 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέγερσης από τις 18 Μαρτίου.

Μία άλλη συριακή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε ότι περισσότεροι από 800 πολίτες έχουν σκοτωθεί. Σύροι αξιωματούχοι αμφισβητούν τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των πολιτών και υποστηρίζουν ότι 100 στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των ταραχών.

Την ίδια ώρα, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν κάλεσε τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ «να αφουγκραστεί το αίτημα για μεταρρυθμίσεις και ελευθερία, καθώς και να αποφύγει την χρήση υπερβολικής βίας και τις μαζικές συλλήψεις ειρηνικών διαδηλωτών».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε ότι είναι απογοητευμένος επειδή σε καμία ανθρωπιστική αποστολή του Οργανισμού δεν έχει επιτραπεί η είσοδος στην Ντεράα, όπου οι ταραχές άρχισαν στα μέσα Μαρτίου.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας χαρακτήρισε το βαθμό της καταστολής ως «σοκαριστικό» και κάλεσε την κυβέρνηση της Συρίας να αλλάξει συμπεριφορά.

tovima.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook