Νέα «μαύρη τρύπα» ανακάλυψε στον ΟΚΑΝΑ η Υφυπουργός Υγείας, κυρία Ζέτα Μακρή. Αφορά σε πρόγραμμα οργάνωσης μονάδας υποκατάστασης στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού και της Πάτρας, ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Όπως κατήγγειλε η υφυπουργός, η πρώην πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλλιώρη, είχε προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού άλλα και σε αγορά εξοπλισμού, χωρίς όμως να υπάρχει το προαπαιτούμενο νομικό πλαίσιο για την υλοποίηση του προγράμματος, δηλαδή μια κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών υγείας και δικαιοσύνης.

Από τα 2 εκατ. ευρώ του προγράμματος έχουν εκταμιευθεί 383.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν παραστατικά για τη δαπάνη τους. Και αυτό το οικονομικό ζήτημα έρχεται να προστεθεί στα αλλά δυο που καταγράφηκαν στον οργανισμό, επί διοίκησης Μαλλιώρη.

Για το θέμα η υφυπουργός θα καταθέσει αύριο στον εισαγγελέα. Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η σχετική έρευνα των επιθεωρητών υγείας, ΣΕΥΥΠ, επί του θέματος της σύμβασης ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΚΑΝΑ. Οι δυο φορείς είχαν συμφωνήσει τη δημιουργία μονάδων του ΟΚΑΝΑ στα δημόσια νοσοκομεία με τη χρηματοδότηση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ωστόσο, ο ΟΚΑΝΑ δαπάνησε το ποσό των 10 εκατ ευρώ χωρίς να αποδώσει σχετικά παραστατικά.

Οι επιθεωρητές στο πόρισμά τους διαπιστώνουν εκτός από την παντελή έλλειψη αποδείξεων και παραστατικών, ότι η εισροή χρημάτων γινόταν μέσω ενός και μόνου λογαριασμού, γεγονός, που όπως επεσήμανε η υφυπουργός, καθιστά δυσχερή αν όχι αδύνατο τον οικονομικό έλεγχο για την ιχνηλάτηση των 10 εκατ ευρώ.

Μάλιστα, οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ ζητούν με πόρισμα που παρέδωσαν στην υφυπουργό την περασμένη Πέμπτη, να γίνει συνολικός διαχειριστικός έλεγχος στον ΟΚΑΝΑ, καθώς διαπιστώθηκε διαχειριστική και λογιστική αταξία.

Ανάλογο έλλειμμα ύψους 5 εκατ .ευρώ ελέγχεται στα κέντρα πρόληψης της χώρας τα οποία επόπτευε ο ΟΚΑΝΑ, όπως είχε αποκαλύψει η κυρία Μακρή τον περασμένο Δεκέμβριο.

Συνολικά τα ποσά που αναζητούνται στον οργανισμό αγγίζουν τα 15,5 εκατ. ευρώ, πρόκειται για ποσά επιπέδου εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως ανέφερε με νόημα η υφυπουργός κλείνοντας την παράθεση των στοιχείων για τον ΟΚΑΝΑ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook