Μπορεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τηρεί, συνήθως, πολιτική ίσων αποστάσεων, όσον αφορά στη διένεξη της Τουρκίας με την Κύπρο, όμως αυτή τη φορά παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ της Λευκωσίας.

Αφορμή για τη διαφοροποίηση αυτή από την Ουάσινγκτον, ήταν η παρενόχληση, από τουρκική φρεγάτα, του νορβηγικού σεισμογραφικού πλοίου «Princess», το οποίο, έχοντας λάβει τη σχετική άδεια της κυπριακής κυβέρνησης, διεξήγαγε έρευνες σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

Το περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου και η αιτιολογία των Τούρκων ήταν ότι το νορβηγικό πλοίο «μπήκε σε ύδατα τουρκικής αρμοδιότητας».

Σε δηλώσεις της, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, άσκησε κριτική στην Άγκυρα σχετικά με το περιστατικό.

«Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου για έρευνες ανοιχτά των ακτών της. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του νησιού θα πρέπει να μοιραστούν δίκαια ανάμεσα στις δύο κοινότητες, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας» δήλωσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος, σύμφωνα με την «Καθημερινή» της Κύπρου.

Η ίδια ανέφερε επίσης ότι η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρα Νούλαντ, τόνισε ότι «θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες, που ενδέχεται να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή».

Το υπό νορβηγική σημαία σεισμογραφικό πλοίο διεξάγει έρευνες στα οικόπεδα 5 και 6 εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η παρενόχληση έγινε δι\’ ασυρμάτου, από την τουρκική φρεγάτα «Giresun», η οποία συνόδευε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Barbaros».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook