Τα κονδύλια στο νέο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, είναι σαφώς μειωμένα, ενώ υπάρχει κι ένα νέο, απαιτητικό, θεσμικό πλαίσιο, ωστόσο η Ελλάδα έχει αποφασίσει να ληφθεί υπόψη στον εθνικό σχεδιασμό για το νέο ΕΣΠΑ, η Στρατηγική για την Αδριατική και το Ιόνιο.

Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα του συνεδρίου για την Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά στην νέα μακρο-περιφέρεια της Αδριατικής και του Ιονίου.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ως παράδειγμα ότι η χρηματοδότηση μιας μαρίνας στον ελλαδικό χώρο θα μπορούσε να είναι μια καλή αναπτυξιακή επιλογή για το ΕΣΠΑ 2014- 2020. «Η χρηματοδότηση όμως μιας μαρίνας που δικτυώνεται κατάλληλα με άλλες στη χωρική ενότητα Αδριατικής- Ιονίου, είναι αναμφίβολα μια ακόμη καλύτερη επιλογή και για τον ελλαδικό αλλά και για τον ευρύτερο χώρο» συμπλήρωσε ο ίδιος και υπογράμμισε ότι «η στρατηγική αυτή αποτελεί μια πρόκληση, καθώς δεν έχει δικούς της πόρους και αναμένεται να χρηματοδοτηθεί ιδίως από το νέο ΕΣΠΑ ή και από άλλα προγράμματα της Ένωσης».

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε στην ομιλία του ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων προς υλοποίηση των έργων που θα αναδειχθούν στο πλαίσιο της στρατηγικής: Με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, τη χρήση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων της Ένωσης και την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Τέλος, ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα μαζί με το Μαυροβούνιο έχουν αναλάβει τον πυλώνα της θαλάσσιας και παράκτιας ανάπτυξης.

enikos.gr από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook