Σε σκάνδαλο φοροδιαφυγής εμπλέκεται ο ταμίας του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ. Συγκεκριμένα, ο συνεργάτης της, Χέλμουτ Λίνσεν, κατηγορείται ότι έκρυψε το 1997 το ποσό των 400.000 ευρώ σε μια επιχείρηση-φάντασμα στις Μπαχάμες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού περιοδικού «Stern» που προέβη στις αποκαλύψεις, ο Λίνσεν έκλεισε την εν λόγω εταιρεία στις Μπαχάμες το 2001 για να την αντικαταστήσει με άλλη, που άνοιξε αμέσως μετά, στον Παναμά. Συνέχισε την ίδια τακτική έως το 2004. Ενα χρόνο μετά, ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Οικονομικών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έως και το 2010.

Οπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό, τα στοιχεία αναφορικά με την ανύπαρκτη εταιρεία αλλά και με ένα λογαριασμό που ο ίδιος διατηρούσε στο Λουξεμβούργο προήλθαν από ένα cd που περιείχε στοιχεία κλεμμένα από τα αρχεία της τράπεζας HSBC. Το εν λόγω cd αγοράστηκε από το συνασπισμό σοσιαλδημοκρατών και πρασίνων που κυβερνά στη συγκεκριμένη περιοχή της Γερμανίας το 2009 και ξεκίνησε μια ποινική διαδικασία εναντίον του. Ο Λίνσεν, το 2012 πια, δεν κρίθηκε ένοχος γιατί, έχοντας ακυρώσει την εταιρεία που διατηρούσε το 2004, το υποτιθέμενο αδίκημα για το οποίο κατηγορούνταν είχε παραγραφεί. Για το λόγο αυτό αναγκάστηκε τελικά να πληρώσει μόνο τους φόρους που αντιστοιχούσαν στα χρήματα που έβγαλε από τη χώρα την περίοδο 2001-2005.

Ο ταμίας του CDU, τον οποίο μάλιστα τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να παραλληλίσουν με τον ταμία του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, Λουίς Μπάρθενας, που βρίσκεται στη φυλακή για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, επιμένει ότι τα ποσά είχαν προέλθει από κληρονομιές, ότι είχε ήδη πληρώσει φόρους, και ότι δεν αποκόμισε τελικά κανένα όφελος από τη μεταφορά τους σε τράπεζα του Λουξεμβούργου.

Το επιχείρημά του ωστόσο-γράφει το enet.gr- δεν φαίνεται να πείθει σοσιαλδημοκράτες και πρασίνους, που πιέζουν τη Γερμανίδα καγκελάριο να τοποθετηθεί επίσημα επί του θέματος.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook