Τριακόσιοι τόνοι χρυσού θα μεταφερθούν σταδιακά μέχρι το 2020 από ένα θησαυροφυλάκιο της Νέας Υόρκης στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική κεντρική τράπεζα.

Στη Γερμανία διατυπώνονται τακτικά ερωτήματα σχετικά με το γιατί το 45% του χρυσού της χώρας είναι αποθηκευμένο βαθιά στα υπόγεια της Φέντεραλ Ριζέρβ, της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Η αρχική αιτία ήταν ότι η Δυτική Γερμανία είχε αποκτήσει τον χρυσό αυτό μέσω εμπορικών πλεονασμάτων στη δεκαετία του 1950 και του 1960 και ουδέποτε τον μετέφερε εκτός ΗΠΑ ώστε να είναι σίγουρη ότι δεν θα τον έχανε σε περίπτωση που η Σοβιετική Ένωση εισέβαλε στη Γερμανία.

Η Bundesbank απάντησε σήμερα σε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Χάντελσμπλατ» που έκανε λόγο για μυστηριώδεις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα επαναπατρισμού του γερμανικού χρυσού.

Η εφημερίδα επικαλέσθηκε έναν συντηρητικό πολιτικό, τον Πέτερ Γκαουβάιλερ, ο οποίος έχει θέσει επανειλημμένα το θέμα και εξέφρασε αμφιβολίες ότι ο χρυσός είναι άμεσα διαθέσιμος στη Νέα Υόρκη, όπως διαβεβαιώνεται.

Εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας στη Φρανκφούρτη δήλωσε πως αυτό δεν είναι αλήθεια και πως ο επαναπατρισμός του χρυσού σε μικρές ποσότητες έχει προτιμηθεί για λόγους ασφαλείας.

Η εκπρόσωπος απέρριψε επίσης κατηγορίες ότι η Γερμανία δεν παρακολουθεί αρκετά στενά τον χρυσό που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

«Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία για την αξιοπιστία των εταίρων μας», δήλωσε.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι 5 τόνοι χρυσού επαναπατρίσθηκαν πέρυσι από τη Νέα Υόρκη, μαζί με 32 τόνους που επαναπατρίσθηκαν από το Παρίσι, και ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται.

Η εφημερίδα επισημαίνει πως οι ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν μόνον αεροπορικές αποστολές φορτίων χρυσού και όχι αποστολές με πλοία, ενώ δεν ασφαλίζουν αποστολές φορτίων άνω του ενός τόνου τη φορά.

Η Γερμανία έχει στόχο να παραμείνει μόνο το 37% του χρυσού της στη Φέντεραλ Ριζέρβ στη Νέα Υόρκη, όπου το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου αποθηκεύει τον χρυσό του. Μεταβιβάσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων πραγματοποιούνται εύκολα, μεταφέροντας απλώς τον χρυσό από το θαλαμίσκο μιας χώρας σ' αυτόν μιας άλλης, μέσα στο θησαυροφυλάκιο.

Η πτώση της τιμής του χρυσού μείωσε πέρυσι τον Δεκέμβριο την αξία των συνολικών αποθεμάτων χρυσού της Μπούντεσμπανκ κατά 31%, στα 94,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

newsbomb.gr