Μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%, τα λόγια όμως του επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της δείχνουν ότι η Φρανκφούρτη είναι έτοιμη να αναλάβει δράση.

«Παραμένουμε σταθερά αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τον υψηλό βαθμό νομισματικής διευκόλυνσης και να λάβουμε περαιτέρω αποφασιστική δράση, αν χρειασθεί» δήλωσε ο ιταλός τραπεζίτης θέτοντας τις αγορές σε κατάσταση συναγερμού, αφού προϊδέασε για περαιτέρω μείωση του επιτοκίου τον Μάρτιο, εν μέσω φόβων για την κατάσταση στις αναδυόμενες οικονομίες (Κίνα, Βραζιλία κυρίως) και στις συνέπειες της λιγότερο χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Fed (tapering). Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι αναμένει περισσότερα στοιχεία για τις τιμές, τον τραπεζικό δανεισμό, το ΑΕΠ στις οικονομίες αυτές.

Αναλυτές θεωρούν, σύμφωνα με τη Wall Street Journal ότι τα σχόλιά του ιταλού τραπεζίτη δείχνουν πως η περικοπή του επιτοκίου ή άλλες δράσεις περισσότερο αναβλήθηκαν παρά απορρίφθηκαν. Το 0,7% που κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο εντείνει τις ανησυχίες, με αρκετούς αναλυτές νε πίστευαν ότι στη χθεσινή ανακοίνωση θα περιλαμβανόταν και μείωση του επιτοκίου. Η ΕΚΤ έδειξε ότι τηρεί στάση αναμονής αν και πολλοί παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι ρισκάρει, αφού έχει τα απαραίτητα δεδομένα στη διάθεσή της που της επιτρέπουν να αναλάβει νέα δράση.

Όσο για τα εργαλεία της ΕΚΤ; Ένα εξ αυτών είναι ο τερματισμός της «αποστείρωσης» (ή «αποστράγγισης»), της απόσυρσης δηλαδή της ρευστότητας από το σύστημα προκειμένου να αντισταθμιστούν τα ποσά από τις αγορές κρατικών ομολόγων. Για το ενδεχόμενο αυτό, βέβαια, λίγες ώρες πριν από τη συνέντευξη Τύπου, ο ιταλός πρόεδρος της ΕΚΤ έθεσε τους όρους προς τη Bundesbank, αφού ζήτησε από τη γερμανική κεντρική τράπεζα να «πλασάρει» επικοινωνιακά μία τέτοια κίνηση στη γερμανική κοινή γνώμη, ως αντίδοτο στους αποπληθωριστικούς κινδύνους.

Οι διαβεβαιώσεις του κ. Ντράγκι, ότι η ΕΚΤ διαθέτει όπλα στη φαρέτρα της εάν χρειαστεί περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, καθησύχασαν τις ευρωαγορές, οι οποίες σημείωσαν «ράλι» ανόδου.

Aνακοίνωσε, επίσης, ότι τον επόμενο μήνα θα ανακοινωθούν οι προβλέψεις του πληθωρισμού για το 2016 και θα είναι η πρώτη φορά που θα δημοσιοποιηθούν τόσο μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις. Για το 2014 η ΕΚΤ περιμένει ποσοστό 1,1% και 1,3% για το επόμενο έτος.

Εάν διαπιστωθεί ότι οι ισχυρές τάσεις αποπληθωρισμού παραμείνουν και το 2016, τότε η ΕΚΤ θα αναλάβει δράση. Ο Μάρτιος θα κρίνει πολλά.

newpost.gr/Βαγγέλης Βιντζηλαίος