Επικοινωνιακά τρικ προκειμένου να μειωθεί η αγωνιστική διάθεση των αγροτών χαρακτηρίζουν οι συνδικαλιστές και εκπρόσωποι των μπλόκων, τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση χθες, 6/2 το απόγευμα, σχετικά με τη φορολόγηση των αγροτών. 

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η Κυβέρνηση είναι τα εξης:

Οι αγρότες που υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων-εξόδων είναι όσοι το εισόδημά τους ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

Όλοι οι αγρότες (ακόμα και όσων το εισόδημα είναι άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων παρά μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων. (Εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες και για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία).

Για τα 5 πρώτα χρόνια οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται 3 χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.

Όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων όσον αφορά στα έξοδα γίνεται ετήσια.

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα, όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (Ομάδων, Συνεταιρισμών και εμπόρων).

Οι Ομάδες και Συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά το χρόνο.

Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%».

Οι πρώτες αντιδράσεις

Παρασκευή και Σάββατο αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεων, ενώ το Σάββατο έχει προγραμματιστεί συνάντηση συντονισμού των μπλόκων πανελλαδικά στη Νίκαια.

Την ίδια ώρα, αναστέλλουν, τον αποκλεισμό των Δ.Ο.Υ. οι αγρότες της Κρήτης με σκοπό να εξετάσουν προσεκτικά τα επτά διορθωτικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σχετικά με το φορολογικό. 

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου στις 2 μμ. θα συνεδριάσουν οι επικεφαλής των αγροτικών οργανώσεων προκειμένου να καταλήξουν σε αποφάσεις αν θα συνεχίσουν ή αν θα αναστείλουν τις κινητοποιήσεις, σε συντονισμό πάντα με τους αγρότες της υπόλοιπης Ελλάδας. 

Όμως συνεχίζουν να παραμένουν στο "μπλόκο" των Μεγάλων Χωραφιών οι αγρότες της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων. 

Σε σύσκεψη των φορέων στο μπλόκο της Νίκαιας, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους αγρότες στάχτη στα μάτια και εμπαιγμό.

Σημείωσε ότι πρόκειται για κοροϊδία γιατί ο αγώνας των αγροτών δεν είναι μόνο για τα βιβλία, αλλά συνδέεται με το κουτσούρεμα των επιδοτήσεων κατά 50% από τη νέα ΚΑΠ, με τη ποσόστωση παραγωγής και άλλα.

«Αυτά τα μέτρα τα θεωρούμε εμπαιγμό, κοροϊδία και συνεχίζουμε τον αγώνα πιο δυνατά πιο αποφασιστικά...», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Μπούτας.

«Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τους αγρότες δεν απαντούν στα βασικά αιτήματα μας συνεχίζουμε τον αγώνα κανονικά» δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας Ρίζος Μαρούδας. Όπως τόνισε οι εξαγγελίες έγιναν για τα μάτια του κόσμου και για επικοινωνιακούς λόγους και δεν απαντούν σε δυο βασικά ζητήματα: στην μείωση του κόστους παραγωγής και στο αίτημα για αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα στα 20.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

«Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα την οποία βιώνει σήμερα ο έλληνας αγρότης. Περιμένουμε να ακούσουμε αποτελεσματικές ρυθμίσεις πάνω στη βάση των γνωστών αιτημάτων μας», σημείωσε νωρίτερα και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά Κώστα Τζέλλα.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν συγκαλέσει για το Σάββατο πανελλαδική σύσκεψη αγροτοσυνδικαλιστών, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των μπλόκων.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση τονίζει επίσης, ότι στόχος των ρυθμίσεων που ανακοινώθηκαν είναι να καμφθεί το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών. «Η ληστρική φοροεπιδρομή που αποφάσισε η κυβέρνηση για τον αγροτικό χώρο δεν ανατρέπεται με χάντρες και καθρεφτάκια», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Αποστόλου σχετικά με τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου για τους αγρότες.

«Αλήθεια, πού πήγε η περσινή υπόσχεση που είχε δώσει ο πρωθυπουργός στις αντίστοιχες κινητοποιήσεις για φθηνό πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα;», σημείωσε ο βουλευτής, διερωτώμενος παράλληλα γιατί δεν ασχολήθηκαν στη σημερινή σύσκεψη με τα μεγάλα προβλήματα του κόστους παραγωγής και της ρευστότητας.

agrotypos.gr/agronews.gr