Περίπου 11,9 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα και 17,9 εκατ. επισκέπτες είναι ο απολογισμός για τον ελληνικό τουρισμό το 2013, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της έρευνας συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), τα στοιχεία της οποίας επεξεργάζεται το Κέντρο Τεκμηρίωσης του Ελληνικού Τουρισμού (ΚΤΕΤ).

«Το 2013 ο τουρισμός απέδειξε ότι αποτελεί την σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα της χώρας και συγχρόνως τον κύριο αιμοδότη της απασχόλησης», τόνισε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Γιώργος Τσακίρης. Για το 2014 τα μηνύματα από τις βασικές αγορές προέλευσης των επισκεπτών της Ελλάδας, δείχνουν περαιτέρω αύξηση «υπό την πάγια προϋπόθεση της διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας και συγχρόνως της καλής εικόνας της χώρας μας», επισήμανε ο ίδιος, στην εναρκτήρια ομιλία του στην 3η Γενική Συνέλευση του ΞΕΕ.

Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο πλαίσιο της HORECA, στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo, με τη συμμετοχή εκπρόσωπων της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης και πάνω από 1.300 ξενοδόχων.

Η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη ανέπτυξε στην ομιλία της τις πρωτοβουλίες της πολιτείας για τον τουρισμό το 2014, πραγματοποιώντας απολογισμό της δράσης του υπουργείου την περσινή χρονιά.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, παρουσιάστηκαν τα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) και του ΚΤΕΤ, το οποίο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ΞΕΕ, για τις εξελίξεις στον παγκόσμιο και τον ελληνικό τουρισμό τη χρονιά που πέρασε. Σύμφωνα με αυτά, το 2013 αποτέλεσε χρονιά θεαματικής ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού, καθώς όλες οι βασικές τουριστικές μεταβλητές κατέγραψαν διψήφιο ποσοστό αύξησης. Οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 15,4%, οι διανυκτερεύσεις κατά 14,5% και οι εισπράξεις κατά 18,1%.

Τα συνολικά τουριστικά έσοδα έφθασαν στα 11,9 δισ. ευρώ και οι αφίξεις στα 17,9 εκατ. επισκέπτες.

Η Ευρώπη παραμένει η κύρια πηγή προέλευσης τουριστών στην Ελλάδα με ποσοστό 88%. Το μερίδιο όμως της Ευρώπης το 2013 σημείωσε μικρή μείωση σε σχέση με το 2012, ενώ αντίθετα αυξήθηκαν τα μερίδια της Ασίας και της Αμερικής. Οι αφίξεις από την Κίνα αυξήθηκαν πάνω από 160%, από τη Ρωσία 54% και από την Τουρκία 35%. Από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι γερμανοί τουρίστες εξακολουθούν να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην ελληνική τουριστική αγορά, με δεύτερους του Βρετανούς.

Τα μερίδιά τους όμως παρουσιάζουν πτώση σε σχέση με το 2012. Αντίθετα, αύξηση καταγράφουν τα μερίδια των ρώσων και γάλλων τουριστών. Η συνολική δαπάνη ανά ταξίδι διαμορφώθηκε στα 661 ευρώ, ενισχυμένη κατά 7,3% σε σχέση με το 2012. Σε σχέση με τις κυριότερες ανταγωνίστριες χώρες, η Ελλάδα σημείωσε τις καλύτερες επιδόσεις, με την Τουρκία και την Πορτογαλία να ακολουθούν.

Σε ό,τι αφορά το ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας, έχει αυξηθεί κατά 23% περίπου από το 2000 μέχρι σήμερα. Την περίοδο 2009 έως 2013 άνοιξαν 914 νέα ξενοδοχεία, το 73% των οποίων εντάσσεται στις τρεις υψηλότερες κατηγορίες, ενώ διέκοψαν τα λειτουργία τους 613 μονάδες συνολικής δυναμικότητας 34.480 κλινών, από τις οποίες μόνο το 3% προερχόταν από τις υψηλές κατηγορίες.

Στη συνέχεια ο κ. Τσακίρης ανέλυσε του στρατηγικούς άξονες της νέας θητείας του στην προεδρία του Δ.Σ. του ΞΕΕ, ενώ οι αντιπρόεδροι του Επιμελητηρίου κ.κ. Ανδρέας Φιορεντίνος και Αλέξανδρος Βασιλικός παρουσίασαν τον απολογισμό των δράσεων του Επιμελητηρίου. Επίσης ο πρόεδρος του ΙΤΕΠ κ. Ανδρέας Μεταξάς σκιαγράφησε τους στόχους και τους άξονες δράσεις του Ινστιτούτου τα επόμενα χρόνια.

«Οδικός χάρτης» με πέντε άξονες για ώθηση στον τουρισμό

Ο κ. Τσακίρης παρουσίασε επίσης πέντε κεντρικούς άξονες παρεμβάσεων πρώτης γραμμής, οι οποίοι μπορούν να δώσουν ώθηση στον ελληνικό τουρισμό και στην ελληνική ξενοδοχία, κάνοντας λόγο για τη δημιουργία ενός «Οδικού Χάρτη» για τον ελληνικό τουρισμό τα επόμενα χρόνια. Αυτοί είναι:

1. Εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με νέες θεματικές και προσοδοφόρες μορφές τουρισμού.
2. Αναβάθμιση των παρεχομένων ξενοδοχειακών υπηρεσιών.
3. Στήριξη των Ελληνικών Ξενοδοχείων και καταλυμάτων.
4. Προσδιορισμός μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης.
5. Επένδυση πόρων στην Εθνική Τουριστική Προβολή

tovima.gr