Δικαστικό αγώνα εναντίον του πολυκαταστήματος JUMBO θα ξεκινήσει στο προσεχές χρονικό διάστημα ο Δήμος Σερρών για το ζήτημα της καταπάτησης της Δημοτικής έκτασης από την εταιρία.

Η κίνηση γίνεται κατόπιν ομόφωνης απόφασης που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο το απόγευμα της Τετάρτης το οποίο και εξουσιοδότησε τη νομική σύμβουλο να ξεκινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες καταθέτοντας στις αρχές τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του ο Δήμος. Επιπλέον αποφασίστηκε η προσφυγή στην δικαιοσύνη για θέματα ευθυνών από διοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες οι αποφάσεις των οποίων οδήγησαν στην καταπάτηση της έκτασης.

Το θέμα ήρθε στο Συμβούλιο κατόπιν εισήγησης του επικεφαλής της Μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θεόδωρου Μηλίδη καταθέτοντας σχετικό υπόμνημα που επιβεβαιώνει την καταπάτηση της έκτασης. Η παράταξη «Εποχή Δημιουργίας» ζήτησε την επιβολή των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία κυρώσεων και να διερευνηθεί αν υπάρχουν λόγοι ανάκλησης της άδειας, επιπλέον ο κ. Μηλίδης άσκησε κριτική προς την Δημοτική Αρχή επιρρίπτοντας της την κατηγορία της «ολιγωρίας» καθώς δεν έχει ενεργήσει για το θέμα. «Το θέμα είναι γνωστό από τον Αύγουστο του 2013 παρά τον ντόρο που έγινε τις διαμαρτυρίες εμπόρων και κατοίκων η Δημοτική Αρχή δεν έχει προβεί στις νόμιμες ενέργειες που απαιτούνται για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δήμου Σερρών. Έχουμε ένα υπόμνημα της υπηρεσίας που λέει επακριβώς πως υπάρχει καταπάτηση δημοτικής έκτασης. Να πάρουμε πρώτον απόφαση για δικαστική διεκδίκηση αποζημίωσης για την κατεχόμενη δημοτική έκταση, δεύτερον απόφαση για την διοικητική αποβολή από την κατεχόμενη έκταση, τρίτον να διερευνηθούν αν υπάρχουν ευθύνες όσον στο παρελθόν επέτρεψαν ή συνέβαλαν στην διαμόρφωση της υφιστάμενης κατάστασης και όσους συνέβαλαν στη σύνδεση του πολυκαταστήματος με το κεντρικό οδικό δίκτυο. Προτείνω να ανατεθεί στο Νομικό Σύμβουλο να διερευνήσει τα παραπάνω».

Στην διάψευση των ισχυρισμών του κ. Μηλίδη περί «ολιγωρίας» προχώρησε ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης τονίζοντας πως ο Δήμος κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή για το θέμα: «Μόλις είχαμε την καταγγελία από την παράταξη του κ. Μηλίδη δόθηκε εντολή από μέρους μου στην Τεχνική υπηρεσία του Δήμου η οποία και διερεύνησε το θέμα στις 16 Σεπτεμβρίου και γνωστοποίησαν με έγγραφο την όλη κατάσταση. Αμέσως ζήτησα από τη Νομική μας Σύμβουλο να εξετάσει το θέμα και απέστειλα τρία έγγραφα στην Πολεοδομία, το Τμήμα Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου και την Τεχνική υπηρεσία να επισπεύσουν την έρευνά τους, ενώ και στάλθηκε αίτημα προς το ΔΙΠΕΧΟ Κεντρικής Μακεδονίας το οποίο μας είπε πως θα απαντήσει στις επόμενες τρείς εβδομάδες όμως δεν απάντησε λόγω φόρτου εργασίας». Στη συνέχεια ο κ. Αγγελίδης κατέθεσε δύο προτάσεις που προβλέπουν την εκκίνηση δικαστικής διαμάχης για το θέμα της καταπάτησης καταθέτοντας στην δικαιοσύνη τα στοιχεία που έχει στην διάθεση του ο Δήμος για την καταπάτηση, ενώ ο κ. Αγγελίδης πρότεινε την προσφυγή στην δικαιοσύνη για θέματα ευθυνών από διοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες οι αποφάσεις των οποίων οδήγησαν στην καταπάτηση της έκτασης. Τέλος ο Δήμαρχος σχολίασε και την πρόταση της «Εποχής Δημιουργίας» για άρση της άδειας λειτουργίας τονίζοντας πως υπεύθυνο για μία τέτοια απόφαση είναι μόνο του ΔΙΠΕΧΟ.

Οι προτάσεις του κ. Αγγελίδη ικανοποίησαν την το μεγαλύτερο μέρος του Συμβουλίου με τον κ. Μηλίδη να εμφανίζεται ικανοποιημένος από την ταύτιση απόψεων.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Έργων κ. Παύλος Μυστακίδης τόνισε πως θα πρέπει πριν την όποια ενέργεια να διερευνηθεί το ακριβείς μέγεθος της καταπατημένης γης καθώς υπάρχουν δύο το τοπογραφικά τα οποία διαφωνούν ως προς το πλάτος της έκτασης που έχει καταπατηθεί και θα πρέπει να υπάρξει μία σαφή εικόνα για τη συνολική έκταση που θα διεκδικηθεί.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Εμπορικού κόσμου με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Άγγελο Κεχαγιά να ζητά τον λόγο υπογραμμίζοντας πως η υπόθεση έχει κουράσει τον Εμπορικό Κόσμο των Σερρών ωστόσο οι Σερραίοι επιχειρηματίες είναι διατεθειμένη να φτάσουν το θέμα ως το τέλος. Επιπροσθέτως ο κ. Κεχαγιάς πρότεινε τη συνεργασία του Δήμου με τον Εμπορικό Σύλλογο στο κομμάτι της νομικής διαμάχης, πρόταση που έγινε αποδεκτή από το σώμα. Το λόγο πήρε και ο επιχειρηματίας κ. Καπετάνιος τονίζοντας πως το πολυκατάστημα έχει γίνει αιτία για να μπει λουκέτο σε 150 καταστήματα και όλα αυτά εξαιτίας της καθυστέρησης αντίδρασης από τους αρμόδιους.
Υπέρ της πρότασης του κ. Αγγελίδη τάχθηκε ο Στέφανος Φωτιάδης δηλώνοντας: «Η παράταξή μας καλύπτεται από την εισήγηση του Δημάρχου είναι ξεκάθαρο τα θέμα πρέπει να πάει στα δικαστήρια, αλλά όμως να διερευνηθεί τεχνικά επί της ουσίας από πραγματογνώμονα και να πάμε στα δικαστήρια ώστε να μάθουμε τι ακριβώς γίνετε. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο, νομίζω πως οι ομόφωνες αποφάσεις του Δήμου Λευκώνα και η έγκριση του κόμβου είναι μία σαφής απόδειξη. Θεωρώ πως θα πρέπει πως πρέπει να πάει στο δικαστήριο να υπάρξει η διερεύνηση και να καταλήξουμε σε μία απόφαση, εύλογα ο Εμπορικός Σύλλογος ζητά το κατάστημα να κλείσει».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Διάβασης Πεζών» κ. Αθανάσιος Μποϊκος που ζήτησε την απόδοση της δικαιοσύνης αφού πρώτα υπάρξει διερεύνηση του ακριβείς πλάτους της καταπατημένη γης.

aftodioikisi.gr/«Ελεύθερο Βήμα»