Την μείωση του κόστους του φυσικού αερίου που αγοράζει η χώρα μας, ζήτησε ο Έλληνας Πρόεδρος, Κάρολος Παπούλιας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο επίσημο δείπνο έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι.

Ο Κ.Παπούλιας υπογράμμισε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να στηρίξει τον ελληνικό λαό και την ελληνική οικονομία παρεμβαίνοντας στις διαπραγματεύσεις με την Γκαζπρόμ ώστε να παρασχεθεί η αιτούμενη έκπτωση και να αποφευχθεί ένα «αγκάθι» στις ελληνορωσικές σχέσεις με προσφυγή της ελληνικής πλευράς στη διαιτησία της Χάγης.

Το θέμα του αερίου ετέθη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην «σιδηρά κυρία» και πρόεδρο της Άνω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο, η οποία υπήρξε πρέσβης στην Ελλάδα και έχει συμβάλει στην πρόοδο των ελληνορωσικών σχέσεων.

Εν τω μεταξύ, ο Κ. Παπούλιας συναντήθηκε όπως σημειώνουν έγκυρες διπλωματικές πηγές και με τον κο Σι Τζιπινγκ, Πρόεδρο της Κίνας και σύμφωνα με πληροφορίες επιβεβαιώθηκε το θερμό ενδιαρφέρον της Κίνας για επενδύσεις στην Ελλάδα σχετικά με ναυπηγεία και έρευνες υδρογονανθράκων στην ελληνική ΑΟΖ, αλλά και σιδηροδρομικές γραμμές.

Τέλος, ατο περιθώριο της τελετής έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι ο Κ.Παπούλιας είχε συνομιλία και με τον Μπαν Κι Μουν για Σκοπιανό και Κυπριακό, με τον γγ του ΟΗΕ να κάνει νύξη για την ανάγκη επιτυχούς κατάληξης της τελευταίας φάσης των συνομιλιών ώστε να υπάρξει ουσιαστική επίλυση του προβλήματος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Πλάμεν Ορεσάρσκι, με τον οποίον συζήτησαν θέματα κοινής αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, καθώς τελευταία παρατηρείται σημαντική αύξηση της ροής λαθρομετανάστευσης προς τη γειτονική χώρα.
 
capital.gr από ΑΠΕ-ΜΠΕ