Η φωτογραφία «ανέβηκε» νωρίς το πρωί στο Facebook και όποιοι την είδαν, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκαν ήταν: επεξεργασμένη. Έτσι έχουμε μάθει… Όταν βλέπουμε πανό από οπαδούς του Παναθηναϊκού σε μνημείο του Ολυμπιακού να νομίζουμε πως μας κάνουν πλάκα.

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει στο γήπεδο ο ένας να βρίζει τους νεκρούς του άλλου; Μην το ψάχνετε, αμέτρητες. Μάθαμε ή μάλλον μας έμαθαν πως ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό ή Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό πρέπει να υπάρχει μίσος. Δεν πρέπει. Κάποιους συμφέρει.

\"ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Πριν καιρό κάποιοι είχαν «σπάσει» το μνημείο που είναι αφιερωμένο στα 21 της Θύρας 7. «Παναθηναϊκοί» είπαν πολλοί. Κανείς δεν έμαθε με σιγουριά ποτέ.

Σήμερα, συμπληρώνονται 33 χρόνια από εκείνη τη μοιραία Κυριακή του 1981 που η χαρά της νίκης (6-0 επί της ΑΕΚ) μετατράπηκε σε δευτερόλεπτα σε θρήνο και πένθος. Σήμερα, η μέρα θα μείνει στην ιστορία σαν μια μέρα που για λίγες ώρες Παναθηναϊκοί και Ολυμπιακοί ήταν στην ίδια πλευρά, όχι απέναντι.

\"ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Είναι η μέρα που οπαδοί του Παναθηναϊκού από διάφορους συνδέσμους της Αττικής, χωρίς διακριτικά, πήγαν στο μνημείο της Θύρας 7 που βρίσκεται έξω από το γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και κρέμασαν ένα πανό. Είχε πάνω του ένα πράσινο τριφύλλι και ένα μήνυμα: ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ.

\"ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Οι οπαδοί που το έφτιαξαν, έφτασαν στο σημείο περίπου στις 07:00 το πρωί του Σαββάτου. Κρέμασαν το πανό και στη συνέχεια έμειναν εκεί, μαζί με οπαδούς του Ολυμπιακού που πήγαν να αφήσουν ένα λουλούδι. Χωρίς διακριτικά, χωρίς να αποκαλύψουν ποιοι είναι. Τι σημασία είχε;

Το πανό «κατέβηκε» λίγο μετά το μεσημέρι. Αλλά σημασία έχει πως «ανέβηκε».

\"ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

«Καθυστερήσαμε 33 χρόνια»

Το NewsIt βρέθηκε στο σημείο του μνημείου της Θύρας 7 αναζητώντας τη σπάνια εικόνα. Εκεί, συνάντησε και τον Λουκά, έναν από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού που… ευθύνονται για τη συγκλονιστική εικόνα. Εκείνους που δεν ενδιαφέρονται για το μίσος αλλά σκέφτονται διαφορετικά. «Είμαστε Παναθηναϊκοί που σκεφτόμαστε διαφορετικά» είπε.

«Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν» είπε στο NewsIt. «Πολεμάμε το φασισμό σε κάθε πτυχή της κοινωνίας. Όταν μιλάμε για νεκρούς πρέπει να υπάρχει σεβασμός. Θέλουμε να έρθουμε κόντρα στο παρελθόν».

\"ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

«Όπως μπορούμε δηλώνουμε ότι δεν έχουμε πρόβλημα με το χρώμα άλλων ανθρώπων τότε ακόμη περισσότερο δε μπορούμε να έχουμε πρόβλημα με χρώματα άλλων ομάδων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για νεκρούς», πρόσθεσε.

Σε ένα μήνα υπάρχει και το μνημόσυνο για τη δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου. «Περιμένουμε κι εμείς ένα σινιάλο», είπε με νόημα ο Λουκάς.

\"Πανό
Πανό στο Άνφιλντ στο παιχνίδι της Λίβερπουλ με την Άρσεναλ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ TWITTER
Η τραγωδία της Θύρας 7
Μεσημέρι Κυριακής 8 Φεβρουαρίου 1981. Στο γήπεδο Καραϊσκάκης παίζουν για το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ. Το παιχνίδι ήταν ένας θρίαμβος του Ολυμπιακού (6-0). Μόλις τελείωσε το παιχνίδι, οπαδοί των «ερυθρολεύκων» έτρεξαν να βγουν από το γήπεδο για να πανηγυρίσουν. Όμως η πόρτα δεν άνοιξε. Το κακό δεν άργησε να γίνει από τη στιγμή που κάποιος παραπάτησε. 21 νεκροί…

Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)
Κώστας Σκλαβούνης (16)
Ηλίας Παναγούλης (17)
Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών)
Γιάννης Κανελλόπουλος (18)
Σπύρος Λεωνιδάκης (18)
Γιάννης Σπηλιόπουλος (19)
Νίκος Φίλος (19)
Γιάννης Διαλυνάς (20)
Βασίλης Μάχας (20)
Ευστράτιος Πούπος (20)
Μιχάλης Κωστόπουλος (21)
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23)
Σπύρος Ανδριώτης (24)
Κώστας Καρανικόλας (26)
Μιχάλης Μάρκου (27)
Κώστας Μπίλας (28)
Αναστάσιος Πιτσόλης (30)
Αντώνης Κουρουπάκης (34)
Χρήστος Χατζηγεωργίου (34)
Δημήτριος Αδαμόπουλος (40)

newsit.gr/ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΙΡΗ ΚΑΛΟΥΤΣΑΚΗ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΙΜΠ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook