Μια εβδομάδα που θα γραφτεί στην ιστορία για το ρεκόρ εκροών κεφαλαίων ήταν η προηγούμενη, με τους επενδυτές να \”τραβούν\” τα χρήματά τους από τις μετοχές και να τα \”ρίχνουν\” σε ομόλογα και ETF\’s.

Τα ομόλογα νίκησαν τις μετοχές τον Ιανουάριο για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, που εμφανίστηκαν κατώτερα των προβλέψεων των αναλυτών, αλλά και η βουτιά των αγορών από την Κίνα μέχρι την Αργεντινή, οδήγησε τους επενδυτές σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις.

\”Τα πρόσφατα στοιχεία τρομάξαν τους επενδυτές που άρχισαν να επανεξετάζουν το κατά πόσο η παγκόσμια ανάπτυξη θα συνεχίσει να αυξάνεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών\”, δήλωσε ο Daphne Roth, επικεφαλής αναλυτής της ABN Amro Private Banking, η οποία διαχειρίζεται χαρτοφυλάκια ύψους 207 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αναλυτές της Citi, Markus Rosgen και Yue Hin Pong:

-Τα αμερικανικά funds σημείωσαν ιστορικά υψηλά εισροών σε ομόλογα και εκροών στις μετοχές. Την προηγούμενη εβδομάδα (μέχρι τις 5/2 συγκεκριμένα) καταγράφηκαν εισροές 14,8 δισ. δολαρίων σε ομόλογα και εκροές 28,3 δισ. δολάρια σε μετοχές.

Τα αμερικανικά funds που ποντάρουν σε μετοχές χτυπήθηκαν από εκροές 24 δισ. δολαρίων, το 95% αυτών κατευθύνθηκε σε ETFs.

– Τα funds των αναδυόμενων αγορών έχασαν επιπλέον 6,4 δισ. δολάρια, στην 15η εβδομάδα απωλειών, που ήταν η μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 2010.

Τις μεγαλύτερες εκροές κατέγραψαν τα fund αναδυόμενων αγορών, στα 4,8 δισ. δολάρια, τα ασιατικά funds με εκροές 966 εκατ. δολάρια, τα ΕΜΕΑ funds (Αναδυόμενη Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) με εκροές 361 εκατ. δολάρια και αυτά της Λατινικής Αμερικής με 199 εκατ. δολάρια. Τέλος τα κινεζικά funds μετά από ένα σερί 6 εβδομάδων εκροών, μόνο την τελευταία έχασαν 132 εκατ. δολάρια.

Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα, οι πωλήσεις ασιατικών μετοχών από ξένους αυξήθηκαν, καθώς στην Ταϊβάν και την Κορέα οι καθαρές πωλήσεις ξεπέρασαν σε αξία το 1 δισ. δολάρια. Η Ταϊλάνδη είδε κεφάλαια 516 εκατ. δολαρίων να κάνουν φτερά, ενώ στην Ιαπωνία μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, καταγράφηκαν πωλήσεις μετοχών αξίας 7 δισ. δολαρίων από ξένους.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook