Βαθιά διχασμένοι εμφανίζονται οι Ελβετοί για το αν θα πρέπει να επιβληθούν περιορισμοί στον αριθμό των μεταναστών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με μία πρώτη πρόβλεψη των αποτελεσμάτων από το σημερινό δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό.
Σύμφωνα με τον Κλοντ Λονγκσάμπ του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων GfS, μιάμιση ώρα μετά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων τα \”ναι\” και τα \”όχι\” συγκεντρώνουν το ίδιο ποσοστό, δηλαδή 50%, ενώ το περιθώριο σφάλματος είναι συν/πλην 3%.
Το ίδιο ποσοστό μετέδωσε και ο ελβετικός τηλεοπτικός σταθμός SRF.
Οι κάτοικοι της Ελβετίας κλήθηκαν σήμερα να αποφασίσουν σε δημοψήφισμα για την επιστροφή στο παλαιό σύστημα εισόδου μεταναστών στη χώρα με βάση τις ποσοστώσεις.
Στόχος της πρωτοβουλίας «σταματήστε τη μαζική μετανάστευση» του ακροδεξιού κόμματος Λαϊκό Ελβετικό κόμμα είναι η μείωση του αριθμού των μεταναστών από τις χώρες της ΕΕ. Κι αυτό παρά το ότι η Ελβετία, αν και δεν ανήκει στην ΕΕ, έχει υπογράψει από το 1999 συμφωνία ελεύθερης μετακίνησης και εγκατάστασης ευρωπαίων πολιτών.
Κάθε χρόνο στην Ελβετία των 8,1 εκ. κατοίκων έρχονται για να εργαστούν 80.000 άνθρωποι από χώρες–μέλη της ΕΕ.
Η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη θετική ψήφος στην πρόταση του Λαϊκού Κόμματος θα σημάνει επαναδιαπραγμάτευση του συνόλου των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελβετίας και ΕΕ, που διέπουν την ελεύθερη κυκλοφορία εργαζόμενων.
Το δημοψήφισμα είναι στην Ελβετία πολύ πιο συνηθισμένη διαδικασία από ό,τι σε άλλες χώρες. Οι πολίτες μπορούν να ψηφίζουν μέσω ταχυδρομείου.
newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook