Την αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις ευρωεκλογές συμφώνησαν στη συνάντηση που είχαν το Σάββατο το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Συγκεκριμένα, αποφάσισαν στις ερχόμενες εκλογές, να μην ισχύει η λίστα στα ευρωψηφοδέλτια αλλά να γίνουν με σταυρό προτίμησης και να διπλασιαστεί ο αριθμός των υποψηφίων ευρωβουλευτών (από 21 σε 42) σε κάθε ψηφοδέλτιο.

Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση για τη σταυροδοσία στις ευρωεκλογές

Η συμφωνία των Σαμαρά – Βενιζέλου για σταυροδοσία στις ευρωεκλογές επικοινωνείται ως καινοτομία, που δίνει το προβάδισμα στους ίδιους τους πολίτες για να αποφασίσουν ποια πρόσωπα θα στείλουν στην Ευρωβουλή, ενώ παράλληλα θα μειώσει την αναμενόμενη αποχή από τις ευρωεκλογές -διεξάγονται παράλληλα με το β\’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, στις 25 Μαΐου.

Ωστόσο, για τους ίδιους τους υποψήφιους ευρωβουλευτές θα αποτελέσει μια πρωτόγνωρη εμπειρία, καθώς θα πρέπει να απευθυνθούν στους πολίτες ολόκληρης της επικράτειας. Το γεγονός αυτό δίνει εκ των πραγμάτων πλεονέκτημα σε όσους είναι ήδη αναγνωρίσιμοι στο πανελλήνιο και έχουν πρόσβαση στα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης. Εναλλακτικά, οι υποψήφιοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα social media.

Σε ό,τι αφορά τις ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η επιλογή της σταυροδοσίας των υποψήφιων ευρωβουλευτών λύνει τα χέρια σε πολλά επίπεδα -και πρώτα απ\’ όλα του Ευ.Βενιζέλου σε ό,τι αφορά τον τρόπο συγκρότησης του ευρωψηφοδελτίου της ελληνικής «Ελιάς».

Το ευρωψηφοδέλτιο της «Ελιάς» (που αποτελείται από την κίνηση των «58», άλλες συνεργαζόμενες δυνάμεις της κεντροαριστεράς και το ΠΑΣΟΚ) είχε ήδη αρχίσει να δημιουργεί προβληματισμό στο ΠΑΣΟΚ, τόσο για την μέθοδο επιλογής των υποψηφίων, όσο και για τη σύνθεσή του καθαυτήν. Με τη σταυροδοσία αφενός λύνεται το πρόβλημα αυτό, αφετέρου όσοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ αποκτούν -θεωρητικά τουλάχιστον- προβάδισμα έναντι των συνυποψηφίων τους, λόγω εμπειρίας και αναγνωρισιμότητας.

Αιφνιδιασμός στους «58» από την πρόταση για σταυρό στις ευρωεκλογές

Την ίδια ώρα, τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο Αντώνης Σαμαράς απαλλάσσονται από τις πιθανές πιέσεις στελεχών, που θα ήθελαν να λάβουν το χρίσμα για την ένταξη στη λίστα των ευρωεκλογών, καθώς και εκλόγιμη θέση.

Με την κατάργηση της λίστας, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αφενός εμφανίζονται να βάζουν όλους τους υποψήφιους σε μια ισότιμη διαδικασία, χωρίς να προωθούν εκλεκτούς, αφετέρου κινητοποιούν τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, οι οποίοι θα πρέπει να κινητοποιηθούν περισσότερο για το κόμμα τους στο κυνήγι της ψήφου.

Aντιδράσεις

Το σχέδιο, αυτό, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι πρόκειται για ένα ακόμη τρικ της τελευταίας στιγμής, ώστε τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης να περιορίσουν την ήττα τους στις ευρωεκλογές.

Όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ «στην πραγματικότητα ψάχνουν προσωπικούς στρατούς υποψηφίων βουλευτών που θα επιδίδονται στη μάχη του σταυρού για να διασώσουν μια κυβέρνηση που καταρρέει υπό το βάρος της αποτυχίας της».

Η λογική, που αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική προσπάθεια είναι απλή: Επειδή και τα δύο κυβερνητικά κόμματα δεν μπορούν να κινητοποιήσουν τις όποιες δυνάμεις τους, βάζουν υποψήφιους, οι οποίοι με το δέλεαρ της ανοιχτής διαδικασίας, θα δώσουν σκληρή μάχη για να προσελκύσουν σταυρούς (άρα ψήφους για τα κόμματά τους) και κάπως έτσι να πετύχουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Γ. Ραγκούσης: Λαϊκίστικη απόφαση

Για λαϊκισμό και για ευρωβουλευτές, που θα εκλέγονται από το μιντιακό σύστημα και τη διαπλοκή κάνει λόγο ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Καταγγέλλει μάλιστα αδιαφανείς διαδικασίες στη λήψη της απόφασης.

Ο κ. Ραγκούσης σημειώνει: «Μείζονες αλλαγές που μας οδηγούν σε έναν απίστευτο πολιτικό μεσαίωνα ανακοινώνονται ως αποφάσεις. Ποιό κομματικό ή κοινοβουλευτικό όργανο του σημερινού ΠΑΣΟΚ συνεδρίασε και πότε για να εγκρίνει αυτά τα πολιτικά εγκλήματα;

Ναι, να φύγουμε από τον αδιαφανή και χωρίς προκριματικές εκλογές διορισμό ευρωβουλευτών. Αλλά, αναλογίζεστε πόσο μαύρο πολιτικό χρήμα θα απαιτεί η εκλογή ευρωβουλευτή με σταυρό σε μια μόνον εκλογική περιφέρεια 8.000.000 ψηφοφόρων; Αναλογίζεστε πως πλέον οι ευρωβουλευτές θα αποφασίζονται από τα κανάλια με βάση ποιός θα είναι ο εκλεκτός των δελτίων ειδήσεων της τελευταίας εβδομάδας; Πόση ακόμη μιντιακή εξάρτηση και διαπλοκή αντέχει το ελληνικό πολιτικό σύστημα; Πόσο λαϊκισμό;».

protothema.g/in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook