Ξεκινούν από τη Δευτέρα οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι στα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό της Κεφαλονιάς. Από τους ελέγχους αυτούς θα κριθεί ποιοι θα λάβουν την κρατική αρωγή που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Στο νησί βρίσκεται και το κρουαζιερόπλοιο Aegean Palace, το οποίο έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 600 ατόμων.

Το πλοίο θα μείνει στην Κεφαλονιά για δύο μήνες, σε ασφαλές αγκυροβόλιο έξω από το Ληξούρι. Θα διατίθενται δωμάτια με θέρμανση, κλινοσκεπάσματα και παροχή ζεστού νερού, ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής των επιβιβαζόμενων στο πλοίο θα προσφέρεται δωρεάν πρωινό και δείπνο.

Διευκρινίσεις για τα μέτρα αρωγής των σεισμόπληκτων της Κεφαλονιάς έδωσε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφέροντας ότι για στέγαση θα δοθεί επίδομα ενοικίου από 300 έως 500 ευρώ σε οικογένειες, που κατοικούσαν σε ιδιόκτητο σπίτι και έχει υποστεί ζημιές, ανάλογα με τον αριθμό των μελών τους, για δύο έτη.

Αντίστοιχη επιδότηση ενοικίου θα δοθεί και στους ενοικιαστές, αλλά μόνο για έξι μήνες. Επίσης δικαίωμα επιδότησης ενοικίου έχουν και όσοι φιλοξενούνται από συγγενείς τους, με την υποχρέωση να παρουσιάσουν σχετική βεβαίωση. Η συνολική δαπάνη για επιδότηση ενοικίου θα ανέλθει στα 16 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε ότι θα υπάρχουν πιστωτικές διευκολύνσεις για αποκατάσταση ζημιών. Το πρόγραμμα Στεγαστικής Συνδρομής θα περιλαμβάνει 80% κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο. Η δαπάνη για αποκατάσταση ζημιών θα ανέλθει 47 εκατ. ευρώ.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ