Εντυπωσιακή είναι πλέον η στροφή των Ελλήνων ψηφοφόρων, οι οποίοι καίτοι εξέλεγαν επί δεκαετίες αυτοδύναμες κυβερνήσεις τώρα προτιμούν συμμαχικά σχήματα γα τη διακυβέρνηση της χώρας. Η έρευνα της Public Issue που δημοσιεύει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών είναι άκρως αποκαλυπτική για τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος, αφού σχεδόν διπλάσιο είναι το ποσοστό (44%) εκείνων που θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας από όσους δηλώνουν (23%) υπέρ των μονοκομματικών, αυτοδύναμων κυβερνήσεων.

Μάλιστα ένα ισχυρό ποσοστό (12%) τάσσεται υπέρ της συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης, το πάει δηλαδή πιο μακριά κι από κείνους που είναι υπέρ των απλών συνεργασιών. Άρα τουλάχιστον ένας στους δύο θέλει συνεργασίες διαφόρων εκδοχών, ενώ μόλις ένας στους τέσσερις γοητεύεται από την αυτοδυναμία.

Ενδιαφέρον έχει και πώς προτιμούν τις συνεργασίες ή τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις οι ψηφοφόροι. Μία κυβέρνηση, που θα προκύψει από συνεργασία των κομμάτων της αριστεράς είναι αυτή που κερδίζει το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των πρώτων.

Συγκεκριμένα, το 44% όσων θέλουν συνεργασίες κατανέμεται ως εξής: 9% θέλει κυβέρνηση της αριστεράς, ένα 8% θέλει σχήμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ένα άλλο 8% συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με Ανεξάρτητους Έλληνες. Κυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ θέλει ένα 7% (διόλου ευκαταφρόνητο με βάση τα δεδομένα που ισχύουν), ενώ ένα 3% προτιμά συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και ευρύτερων δυνάμεων. Συνεργασία δεξιών κομμάτων θέλει μόλις το 3%, ενώ διάφορες άλλες εκδοχές συνεργασιών θα προτιμούσε συνολικά ένα 6%.

Όσο για τις αυτοδυναμίες, το 23% όσων τις θέλουν κατανέμεται ως εξής: 9% θέλει ΣΥΡΙΖΑ και 7% ΝΔ. Αυτοδύναμη Χρυσή Αυγή ονειρεύεται ένα 2% και από μία ποσοστιαία μονάδα παίρνουν οι αυτοδυναμίες του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ, των ΑΝΕΛΛ. Το εναπομείναν 1% βλέπει άλλες εκδοχές αυτοδυναμίας.

Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης και κυρίως ότι η δημοσίευση γίνεται σε μία εφημερίδα φίλα προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ίσως και ένα μήνυμα προς εκείνα τα στελέχη της Κουμουνδούρου, που αρχίζουν να φλερτάρουν για τα καλά με την ιδέα κατάκτησης της αυτοδυναμίας.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook