Την ικανοποίηση της Eurostat για τη συνεργασία της με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου, της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Τιμ Άλεν.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος της Eurostat αναφέρει τα εξής: «Η σημερινή κατάσταση όσον αφορά στις σχέσεις της Eurostat με την ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν. Η ΕΛΣΤΑΤ έχει κάνει σημαντικές βελτιώσεις αναφορικά με τη συλλογή των δημοσιονομικών στοιχείων», τονίζει ο Τιμ Άλεν και υπενθυμίζει, ότι από τον Οκτώβριο του 2010, η Eurostat έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία για το ελληνικό έλλειμμα και το χρέος, επτά φορές, χωρίς καμία απολύτως επιφύλαξη.
Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει κατά πόσον η Ελλάδα τείνει να επιτύχει ή όχι τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, βάσει των στοιχείων των τριών πρώτων τριμήνων του 2013, ο ίδιος εκπρόσωπος απαντά πως η Eurostat δεν είναι σε θέση να σχολιάσει, υπενθυμίζοντας, ότι όλα τα κράτη-μέλη θα στείλουν τα στοιχεία για το χρέος και το έλλειμμα του 2013 στο τέλος Μαρτίου και η Eurostat θα τα δημοσιοποιήσει στις 23 Απριλίου. «Είναι ζήτημα αρχής για τη Eurostat να μη σχολιάσει τα στοιχεία του 2013, έως ότου λάβουμε ολοκληρωμένα στοιχεία για το έτος αυτό».
Τέλος, ερωτηθείς με ποιόν τρόπο συμβάλει η Eurostat στις τριμηνιαίες αξιολογήσεις της τρόικας για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, ο Τιμ Άλεν απαντά, ότι η τρόικα βασίζεται στα στοιχεία της Eurostat και ότι πέρα από αυτό, η Eurostat δεν έχει καμία απολύτως ανάμειξη στην αξιολόγηση της τρόικας.
newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook