Υψηλή είναι η κυκλοφορία του ιού της γρίπης στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, το οποίο σημειώνει πως «διανύουμε την 7η εβδομάδα εργαστηριακής επιτήρησης του ιού της γρίπης και ο ιός βρίσκεται σε φάση αυξημένης δραστηριότητας», για αυτό και «πλέον χαρακτηρίζεται από μεγάλη εξάπλωση στον ελλαδικό χώρο» με συνέπεια το Ινστιτούτο να συνεχίζει να δέχεται μεγάλο αριθμό δειγμάτων από ασθενείς με γριπώδη συνδρομή, πολλά από τα οποία είναι θετικά για τον ιό.
Όπως διευκρινίζεται, στην Ελλάδα, κυριαρχεί το στέλεχος γρίπης A(H1N1)pdm09 αλλά συνεχίζεται και η κυκλοφορία του στελέχους Α(Η3Ν2). Κατά την 6η εβδομάδα -δηλαδή 3 με 90 Φεβρουαρίου- απομονώθηκαν δύο στελέχη γρίπης τύπου Β. Το Ινστιτούτο Παστέρ καθησυχάζει ότι η έως τώρα γενετική ανάλυση των στελεχών A(H1N1)pdm09 και Α(Η3Ν2), που έχει απομονώσει το εργαστήριό του, δείχνει ότι τα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν, δεν διαφέρουν από το στέλεχος του αντι-γριπικού εμβολίου και είναι επίσης ευαίσθητα στη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων.
Όπως επισημαίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μεγάλη εξάπλωση περιστατικών γριπώδους συνδρομής εμφανίζουν εκτός της Ελλάδος η Βουλγαρία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ισπανία και η Αγγλία, ενώ στις υπόλοιπες 22 χώρες η δραστηριότητα είναι χαμηλή.
Επίσης, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης του Ινστιτούτου Παστέρ δέχεται αναφορές σε σχέση με τη μη ικανοποιητική απόδοση ταχέων δοκιμασιών του ιού της γρίπης. Οι υπάρχουσες εργαστηριακές μελέτες εκτιμούν πως τα ποσοστά ευαισθησίας των δοκιμασιών αυτών σε 40-70% και την ειδικότητά τους σε 85-100%. 
Επομένως, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, τυχόν αρνητικά αποτελέσματα σε ένα δείγμα ασθενούς δεν αποκλείουν την ύπαρξη του ιού και στις περιπτώσεις αυτές η εργαστηριακή διάγνωση πρέπει να γίνεται με μοριακή μέθοδο.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook