Αμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην ενόχληση που εξέφρασε η Αγκυρα για τις δηλώσεις Παπούλια στην υποδοχή του ομολόγου του από την Αρμενία.

«Η ιστορία δεν ξαναγράφεται, δεν παραγράφεται. Η ιστορία διδάσκει πως μπορούμε να χτίσουμε μέλλον ειρήνης, αρκεί να τη σεβαστούμε και να εργασθούμε με συνέπεια για αυτό το σκοπό.

 Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα στην προσπάθεια βελτίωσης των διμερών τους σχέσεων. Όμως τα πιο μεγάλα και τα πιο δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας.»

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ τόνισε ότι η διαδρομή του Κάρολου Παπούλια αποδεικνύει την καταλυτική προσφορά του στην προσπάθεια ελληνοτουρκικής συνεννόησης.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται ότι ο Κάρολος Παπούλιας κατά την υποδοχή του Αρμένιου ομολόγου του, είχε πει ότι οι δύο λαοί «κατακρεουργηθήκαμε από τον ίδιο βάρβαρο», εκφράζοντας την ελπίδα η Άγκυρα να ανταποκριθεί στις προσπάθειες της Αθήνας για την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Οι παρατηρήσεις του Έλληνα Προέδρου που στόχευαν την Τουρκία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Αθήνα του Αρμενίου προέδρου, διαστρέφουν ιστορικά γεγονότα, δεν ανταποκρίνονται στην κοινή λογική και δεν αρμόζουν στο σεβαστό θεσμό από τον οποίον εκστομήθηκαν...  Η τουρκική και η ελληνική κυβέρνηση κάνουν από κοινού ό,τι μπορούν για να δώσουν νέα ώθηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι συνεπώς λογική προσδοκία να περιμένει κανείς ότι θα αποφεύγονται δηλώσεις που αναμοχλεύουν το κοινό μας παρελθόν και εξετάζουν ιστορικά γεγονότα χωρίς να τα διαστρέφουν, ενώ αναλύουν προσεκτικά την υφιστάμενη κατάσταση.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook