Άλλαξαν όλα στον τρόπο που οι φορολογούμενοι πληρώνουν τους φόρους τους. Και έρχεται και μια ακόμη αλλαγή. Η πληρωμή όλων των φόρων με πιστωτική και χρεωστική κάρτα.

Μέχρι το τέλος του μήνα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή μια εξαιρετικά σημαντική εφαρμογή για την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων. Στο δικτυακό τόπο της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr) οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληρώσουν οποιονδήποτε φόρο με τη χρήση της πιστωτικής η χρεωστικής τους κάρτας χωρίς να παρεμβάλλεται κάποια τράπεζα. Οι φορολογούμενοι θα εισέρχονται στη σχετική υπηρεσία e-pos θα αναγράφουν την ταυτότητα οφειλής του φόρου που θέλουν να εξοφλήσουν και θα δίνουν εντολή χρέωσης της κάρτας τους. Ο φόρος θα εξοφλείται αυτόματα και με τον τρόπο αυτό θα εκλείψει και το πρόβλημα που δημιουργείται όταν ένας φορολογούμενος εξοφλεί κάποιο φόρο σε τραπεζικό κατάστημα και καθυστερεί μερικές ημέρες η ενημέρωση της μερίδας του στο taxisnet για την πληρωμή. Η καθυστέρηση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκδώσει φορολογική ενημερότητα και να διεκπεραιώσει άλλες φορολογικές συναλλαγές.

Η πληρωμή με πιστωτικές κάρτες στο site της ΓΓΠΣ είναι μια από τις αλλαγές που ολοκληρώνουν το νέο τοπίο στις πληρωμές φόρων. Έχει προηγηθεί το ουσιαστικό κλείσιμο των ταμείων σε όλες τις εφορίες αφού πλέον σχεδόν όλες οι πληρωμές πραγματοποιούνται μέσω του τραπεζικού συστήματος. Για κάθε φόρο που βεβαιώνεται ο φορολογούμενος λαμβάνει μια ταυτότητα οφειλής με την οποία μπορεί να τον εξοφλήσει σε οποιαδήποτε τράπεζα και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Πρόσφατα εξαλείφθηκε και ένας ακόμη λόγος ύπαρξης ταμείων στις εφορίες. Ήταν η διάθεση παραβόλων του δημοσίου. Πλέον το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει σε εφαρμογή την ηλεκτρονική υπηρεσία διάθεσης παραβόλων του δημοσίου. Ο φορολογούμενος εισέρχεται στη σχετική υπηρεσία χωρίς τη χρήση ειδικών κωδικών πρόσβασης, επιλέγει το είδος του παραβόλου που επιθυμεί, εκτυπώνει τον κωδικό του παραβόλου και προχωρά στην πληρωμή του σε κάποια τράπεζα. Στη συνέχεια υποβάλει τον κωδικό του παραβόλου στην αρμόδια υπηρεσία του δημοσίου η οποία με τη σειρά της ελέγχει μέσω ίντερνετ αν το παράβολο έχει εξοφληθεί. Πρόσφατα φορτώθηκαν στο taxisnet και οι ταυτότητες οφειλής των ρυθμισμένων οφειλών και έτσι εξαλείφθηκε και ένας ακόμη λόγος ύπαρξης ταμείων στις εφορίες.

capital.gr/Σπύρος Δημητρέλης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook