Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν προειδοποίησε σήμερα τη Σκωτία ότι τίποτε δεν υποχρεώνει το Ηνωμένο Βασίλειο να μοιραστεί το νόμισμα του, τη στερλίνα, με τη Σκωτία, αν αυτή ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας της στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου.
\”Αν η Σκωτία φύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο, φεύγει και από τη λίρα Αγγλίας\”, δήλωσε ο Όσμπορν σε ομιλία του στο Εδιμβούργο, την πρωτεύουσα της Σκωτίας, προσθέτοντας ότι η επίσημη συμβουλή από τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών είναι να ταχθεί κατά της νομισματικής ένωσης.
\”Δεν μπορώ ως υπουργός Οικονομικών να στηρίξω τη δυνατότητα της διατήρησης κοινού νομίσματος με μια ανεξάρτητη Σκωτία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Θα κοστίσει θέσεις εργασίας και χρήματα. Δεν θα προσφέρει οικονομική ασφάλεια ούτε στη Σκωτία ούτε στο υπόλοιπο Ηνωμένο βασίλειο\”.
Ο Όσμπορν τόνισε ότι δεν υφίσταται \”κανένας νομικός λόγος το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο να πρέπει να μοιραστεί το νόμισμά του με τη Σκωτία\”, σε περίπτωση της ανεξαρτησίας της και ότι το Εδιμβούργο σε περίπτωση απόσχισης, θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει ως \”ποινή για το χρέος του υψηλά επιτόκια\”.
Ο Όσμπορν αντέκρουσε έτσι το εθνικιστή ηγέτη της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ που δήλωσε ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία θα έχει το δικαίωμα να διατηρήσει τη στερλίνα ως νόμισμά της.
Στην παρέμβαση αυτή, την πιο ισχυρή της βρετανικής κυβέρνησης από την έναρξη της συζήτησης για την ανεξαρτησία, ο Όσμπορν κατηγόρησε το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) ότι \”δεν προτείνει τίποτε εκτός από σύγχυση, αβάσιμες διαβεβαιώσεις και μάταιες απειλές\”.
Συνέκρινε το κόμμα αυτό με έναν οργισμένο σύντροφο \”σε ένα θυελλώδες διαζύγιο\”. \”Η στερλίνα δεν είναι ένα περιουσιακό στοιχείο να χωριστεί ανάμεσα σε δύο χώρες ύστερα από ένα χωρισμό, σαν να είναι συλλογή από CD\”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε κατ\’ επανάληψη τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) Μαρκ Κάρνεϊ που είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία θα πρέπει να παραχωρήσει ένα μέρος της νομισματικής της κυριαρχίας για να μπορεί να διατηρήσει τη στερλίνα, αναφέροντας την ευρωζώνη ως παράδειγμα προς αποφυγήν.
newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook