Ανακούφιση , έφερε στην οικογένεια συνταξιούχου του Ο.Α.Ε.Ε , από τα Μάλια Ηρακλείου Κρήτης, η με ημερ.24-12-2013 απόφαση του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου, στα πλαίσια της Προσωρινής Διαταγής, όπου σώζεται όλη του η περιουσιακή κατάσταση μεταξύ αυτών (κατοικία και διαμερίσματα κ.α ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, \”πρόκειται για δανειολήπτη 76 ετών, συνταξιούχο του Ο.Α.Ε.Ε ,έγγαμο, με σύζυγο ηλικίας 71 ετών, συνταξιούχο του Ο.Γ.Α ,η σύνταξη της οποίας σήμερα φθάνει στο ποσό των 450.00 ευρώ, με δύο θυγατέρες ενήλικες, παντρεμένες που δεν στηρίζονται οικονομικά από αυτόν.

Ο δανειολήπτης, έχει εκτός των άλλων ακινήτων στην κυριότητα του (6) διαμερίσματα μικρού εμβαδού, στα οποία είχε προβεί σε επινοικίαση σε άτομο ,που τα εκμίσθωνε σε ιδιώτες (τουριστική διαχείριση) όπου ο δανειολήπτης ,εισέπραττε από αυτήν την αστική μίσθωση 1.500 ευρώ μηνιαίως 18.000 ευρώ τον χρόνο.

Πριν συνταξιοδοτηθεί ,ο εν λόγω δανειολήπτης, εργαζόταν ως οδηγός ταξί (αγοραίο) στην κοινότητα των Μαλίων Κρήτης.Επομένως το εισόδημά του από την εργασία του και μετά από την σύνταξή του, αλλά και από την αστική μίσθωση των ακινήτων (διαμερισμάτων), του έδιναν την δυνατότητα να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις προς την μία και μοναδική πιστώτρια Τράπεζα που σήμερα ,το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς αυτήν ανέρχονται στο ποσό των 224.365,24 ευρώ.

Όμως ,μετά την οικονομική κρίση και ύφεση της Χώρας, (μείωση μισθών και συντάξεων )δέχτηκε όπως ήταν επακόλουθο και ο ίδιος μείωση των εισοδημάτων του, συγχρόνως έληξε και η μίσθωση της τουριστικής μονάδας, με συνέπεια να βρεθεί χωρίς δική του υπαιτιότητα και δόλο ,σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών του υποχρεώσεων.

Σήμερα το εισόδημα που έχει από την σύνταξη ανέρχεται στο ποσό των 852,00 ευρώ/μήνα ,συν 170 ευρώ/μήνα από εκμίσθωση του τουριστικού ακινήτου καθώς έχει γίνει αλλαγή της μισθωτικής.

Ο εν λόγω δανειολήπτης ,υπέβαλε σχέδιο διευθέτησης των οφειλών του στην πιστώτρια Τράπεζα, στα πλαίσια του εξωδικαστικού συμβιβασμού, αλλά η Τράπεζα το αρνήθηκε με αποτέλεσμα ο δανειολήπτης να ακολουθήσει το επόμενο βήμα, ως ο νόμος 3869/2010, καταθέτοντας; αίτηση στο Ειρηνοδικείο Ηρακλείου,με την συνδρομή της νομικής συμβούλου της ΄Ενωσης, δικηγόρου Ηρακλείου κ.Μαρίας Δαριβιανάκη.

Περιουσιακά στοιχεία που ο ίδιος διαθέτει είναι:

α)έξι διαμερίσματα (τουριστικό συγκρότημα)
β)Αγροτεμάχια 4.800 τ.μ σε διάφορες τοποθεσίες με ελιές
γ)Ένα Ι.Χ αυτοκίνητο.

Επί της απόφασης (Προσωρινή Διαταγή) μέχρι την εκδίκαση της κυρίας αίτησης που έχει προσδιοριστεί για τον Νοέμβριο του έτους 2019 διατάσσεται:

α)Η αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων
β)Η διάσωση όλης της περιουσίας επομένως και των έξι διαμερίσματα (τουριστικό συγκρότημα
γ)Ορίζεται καταβολή μηνιαίας δόσης 500 ευρώ για τρία χρόνια (36 μήνες)
δ)Μετά το πέρας της τριετίας θα συνεχιστεί η καταβολή μηνιαίας δόσης των 500 ευρώ προς διάσωση πρώτης κατοικίας μέχρι την έκδοση της κυρίας απόφασης.

Σημείωση:Η ορισθείσα από το δικαστήριο δόση, θεωρείται στα πλαίσια του οικονομικά \”μπορώ\” του δανειολήπτη, καθώς ο ίδιος είχε προτείνει πολύ υψηλότερη μηνιαία δόση 820 ευρώ,θεωρώντας ότι βάσει των μηνιαίων εισοδημάτων του μαζί μετά της συζύγου του ,ποσού 1.386 ευρώ θα μπορούσε να ανταποκριθεί.

Συμπερασματικά, για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,Θεωρείται μια σημαντική απόφαση ,καθώς διασώζεται άμεσα από τον πλειστηριασμό ολόκληρη πρώην τουριστική μονάδα στα Μάλια Ηρακλείου Κρήτης, επίσης έχει νομικό ενδιαφέρον καθώς δεν \”αγγίζεται\” ο εγγυητής ούτε ο συν οφειλέτης, αλλά και παραδειγματίζει και τους άλλους δανειολήπτες να προσφύγουν στις ευνοϊκές διατάξεις του ν.3869/2010 όπως τροποποιήθηκε, αποβάλλοντας τον φόβο που κάποιοι τεχνηέντως τους έχουν υποβάλλει, \”ότι στον εν λόγω νόμο δεν εντάσσονται δανειολήπτες οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους περιουσιακά στοιχεία πλέον πρώτης κατοικίας \”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook