«Τα κονδύλια της ενιαίας ενίσχυσης δίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για κάθε δικαιούχο αγρότη προσωπικά και δεν έχει δικαίωμα καμία κρατική ή άλλη υπηρεσία να παρακρατήσει χρήματα για οποιαδήποτε χρέη».

Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Α. Τσαυτάρης, σήμερα Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Ν. Μωραϊτη σχετικά με την παρακράτηση χρημάτων των δικαιούχων αγροτών από την Ενιαία Ενίσχυση του 2013.

Σύμφωνα με τον υπουργό, δεν μπορεί κανείς να παρακρατήσει κανείς οιοδήποτε ποσό χωρίς την συναίνεση του ίδιου του δικαιούχου, όπως στις περιπτώσεις των εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ για τις οποίες ανέφερε πως έχουν υπογραφεί υπεύθυνες δηλώσεις από τους ασφαλιζόμενους.

Επίσης, διευκρίνισε για την σχεδιαζόμενη παρακράτηση για τις καθυστερούμενες εισφορές υπέρ ΟΓΑ, πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν συμφωνεί και αυτές μπορούν να γίνουν μόνο με την συναίνεση των ίδιων των διακιούχων.

Τι είπε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

«Αναφέρθηκα στο συγκεκριμένο θέμα και την προηγούμενη εβδομάδα απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κας Αλέκα Παπαρήγα προς τον Πρωθυπουργό. Εξήγησα τα συγκεκριμένα θέματα και απ’ ό,τι είπα δεν αποκλίνουμε καθόλου. Ρωτήσατε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Dacian Ciolos για το ίδιο θέμα. Ό,τι ακριβώς είπαμε ισχύει. Οι επιδοτήσεις είναι χρήματα που δίδονται στον αγρότη για την παραγωγική του διαδικασία ως συμπλήρωμα των δαπανών που κάνει για την παραγωγή του. Άρα, είναι δικό του δικαίωμα να πάρει τα χρήματά του. Εμείς έχουμε υποχρέωση να του τα δώσουμε στο ακέραιο.

Αυτό κάνουμε, λοιπόν. Δηλαδή, θα μετρήσουμε ότι ο κ. Μωραΐτης πρέπει να πάρει 1.112 ευρώ και θα τα καταθέσουμε στο λογαριασμό που ο ίδιος μας υπέδειξε. Έτσι γίνεται. Κατατίθενται στο λογαριασμό του. Αυτή είναι δική μας υποχρέωση ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Θα προχωρήσω παρακάτω. Μην μπερδεύεστε με τις κρατήσεις του ΕΛΓΑ. Ο ΕΛΓΑ είναι δικός μας φορέας. Δηλαδή, ο ίδιος ο αγρότης πηγαίνει το Μάιο ή τον Απρίλιο να ασφαλίσει τη σοδειά του και λέει «εγώ δεν έχω τώρα 200 ευρώ, για να πληρώσω τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, αλλά επειδή τον Οκτώβριο που θα μας δώσετε προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στον τάδε λογαριασμό…», κλπ.

Εμείς το δεχθήκαμε. Κάνει υπεύθυνη δήλωση ο αγρότης γι’ αυτό, λέγοντας: «εγώ το ζητώ να πάρετε 200 ευρώ από το λογαριασμό μου. Αντί να τα πληρώσω τώρα, θα τα πληρώσω πέντε μήνες αργότερα τον Οκτώβριο, όταν θα πάρω την ενιαία ενίσχυση». Και παρεμβαίνει ο ΕΛΓΑ και παίρνει από την τράπεζα αυτά τα χρήματα, γιατί έχει υπεύθυνη δήλωση του αγρότη που συμφωνεί μ’ αυτή τη διαδικασία.

Αν νομίζετε ότι δεν πρέπει να το κάνουμε, δηλαδή να μην τον διευκολύνουμε σ’ αυτήν την προσπάθεια με τον ΕΛΓΑ, πείτε να μην το κάνουμε».

paseges.gr