Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες χιλιάδες αναγκάστηκαν ένα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο νησί Ιάβα της Ινδονησίας, έπειτα από την έκρηξη του ηφαιστείου στο όρος Κελούντ την Πέμπτη.

Η ηφαιστειακή τέφρα, η οποία εξαπλώθηκε στις πόλεις Γιογκιακάρτα, Σουραμπάγια και Σόλο μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, οδήγησε στο κλείσιμο τριών διεθνών αερολιμένων στο κεντρικό νησί, ενώ οι αρχές απηύθυναν έκκληση στους περίπου 200.000 κατοίκους που μένουν στα 36 χωριά της περιοχής και σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από το ηφαίστειο, να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Τελικά, το ηφαίστειο εξερράγη μιάμιση ώρα αφού οι τοπικές αρχές ανέβασαν το επίπεδο συναγερμού στο κόκκινο.Επίσης, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δύο ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους όταν τα σπίτια τους κατέρρευσαν.

Το ηφαίστειο Κελούντ, το οποίο έχει ύψος 1.731, έχει εκραγεί πάνω από 31 φορές από το 1000 μ.Χ. και μετά με κάποιες από αυτές να συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο φονικές που έχουν λάβει χώρα στην Ινδονησία, όπως η έκρηξη του 1919 που σκότωσε 5.160 ανθρώπους.
protothema.gr