Η έγκριση του νόμου για την ευθανασία στους ανηλίκους που πάσχουν από ανίατες ασθένειες από το Βέλγιο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με πολλά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για μια απαράδεκτη απόφαση και άλλα να ψάχνουν να βρουν τι πιστεύουν οι πολίτες για αυτή.

«Ένα παιδί που πάσχει από μια ανίατη ασθένεια και πονάει πολύ πρέπει να έχει το δικαίωμα να πεθάνει;», διερωτάται το αμερικανικό δίκτυο CNN σε ρεπορτάζ του στο οποίο φιλοξενεί απόψεις και ιστορίες και από τα δύο «στρατόπεδα».

Η Linda van Roy από το Βέλγιο συγκαταλέγεται στους πολίτες που ήταν υπέρ της ψήφισης τοιυ επίμαχου νόμου.

Η Linda δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να βοηθήσει την κόρη της η οποία έπασχε από την νόσο του Κράμπε, μία σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια.

Η Ella-Louise ήταν μόλις 10 μηνών όταν πέθανε και η μητέρα της την έβλεπε να υποφέρει απίστευτα σε όλη τη σύντομη ζωή της για αυτό και τώρα, εύχεται να υπήρχε τότε ένας τρόπος για να «λυτρώσει» τη μικρή της.

«Έπρεπε να της δίνουμε όλο και περισσότερο φάρμακο και αρχίζεις να αναρωτιέσαι, ποιος ο λόγος να κρατάω αυτό το μωρό ζωντανό;», αναφέρει στο CNN και εύχεται να μπορούσε να της είχε χορηγήσει την μοιραία δόση του φαρμάκου προκειμένου να φέρει το τέλος του μωρού γρηγορότερα.

«Θέλουμε τα παιδιά αυτά να έχουν επιλογή», λέει η Linda van Roy.

Από την άλλη πλευρά, το CNN παρουσιάζει την ιστορία της Izabela Sacewicz η οποία πάσχει από τη νόσο του Χάντινγτον, μια νευροεκφυλιστική γενετική διαταραχή που επηρεάζει τον συντονισμό των μυών και οδηγεί σε γνωστική εξασθένιση και άνοια.

Τα παιδιά που πάσχουν από τη νόσο αυτή έχουν μικρό προσδόκιμο ζωής.

Ωστόσο, όταν η μητέρα της ρωτά την Izabela τη σημαίνει για εκείνη η λέξη «ευθανασία» η νεαρή κοπέλα απαντά με απλά λόγια.

«Δεν είναι καλό», ακούγεται να λέει με δυσκολία.

Σύμφωνα με τη μητέρα της κοπέλας, κανένας γονιός δεν θα έπρεπε να σκέφτεται την ευθανασία και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του Βελγίου θα έπρεπε να βρει τρόπους για να βοηθά τις οικογένειες των παιδιών που πάσχουν από ανίατες ασθένειες.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook