Οι Ομάδες και Σύλλογοι Γυναικών του νομού Ηρακλείου, μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καταγγέλλουν το τελευταίο περιστατικό που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με το οποίο μια μητέρα καλείται να επιστρέψει το επίδομα τοκετού που έλαβε πριν έναν χρόνο, όταν γέννησε σε μαιευτήριο του Ηρακλείου.

 Η περίπτωση αυτή δεν είναι η μοναδική, καθώς έχουν γίνει παρόμοιες καταγγελίες και από άλλες γυναίκες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συλλόγου:

Στις σημερινές συνθήκες της άγριας επίθεσης στη ζωή των εργαζομένων, το επίδομα τοκετού πρέπει να αποτελεί μία ελάχιστη ενίσχυση για να αντιμετωπιστεί ένα μέρος των εξόδων που συνεπάγεται η πρόσθεση ενός νέου μέλους στη λαϊκή, στη μονογονεϊκή, στην πολύτεκνη οικογένεια.

Ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ που τέθηκε σε εφαρμογή από τον Δεκέμβρη του 2012 ορίζει πως το επίδομα των 900 ευρώ δικαιούνται μόνο οι γυναίκες που γεννούν στο σπίτι. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να εξαναγκάσει τις γυναίκες, που έρχονται αντιμέτωπες με τη φτώχεια, να βλέπουν το ποσό του επιδόματος σαν μια μικρή ανάσα και προκειμένου να το λάβουν, να μην απευθύνονται στα δημόσια μαιευτήρια.

Αδιαφορεί για τους κινδύνους που συνεπάγεται για τη μητέρα και το παιδί ο τοκετός στο σπίτι, στις συνθήκες όπου δεν υπάρχει ασθενοφόρο σε ετοιμότητα, σύνδεση με το νοσοκομείο και το γιατρό για να αντιμετωπιστούν πιθανές επιπλοκές, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές.

Τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία ασφυκτιούν από τις ελλείψεις, τα κενά και την υποχρηματοδότηση, το επίδομα τοκετού χρησιμοποιείται σαν «δόλωμα» για να παγιδεύσει τις γυναίκες να γεννήσουν έξω από αυτά. Το υπουργείο Υγείας είχε εκτιμήσει πως από τον περιορισμό των τοκετών στα δημόσια νοσοκομεία για το έτος 2013 θα εξασφάλιζε 15 εκ. ευρώ.

Η ΟΓΕ με τους Συλλόγους και τις Ομάδες της διεκδικεί επίδομα τοκετού για όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, άνεργες ή ανασφάλιστες, ύψους 1.000 ευρώ για ένα παιδί, 2.000 και 3.000 ευρώ για δίδυμη και τρίδυμη κύηση, με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η μητρότητα στον καπιταλισμό«», όχι μόνο δεν προστατεύεται, αντίθετα διώκεται. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Όλες μαζί, οργανωμένα μέσα από τους συλλόγους και τις ομάδες της ΟΓΕ, μέσα από τα σωματεία, μπορούμε και πρέπει να υψώσουμε τείχος αντίστασης. Καλούμε όλες τις μητέρες που έχουν έρθει αντιμέτωπες με ίδια ή παρόμοια περιστατικά σαν αυτό που καταγγέλθηκε να επικοινωνήσουν μαζί μας: [email protected].

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΠΠΥ ΣΤΟΝ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 17 ΦΛΕΒΑΡΗ. ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΟΓΕ ΘΑ ΕΙΝΑ ΕΚΕΙ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ & ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ
 Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Κέντρα Υγείας για όλο το λαό!
 Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στην υγεία

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook