Τη στήριξή του στις διεκδικήσεις των αγροτών, που πραγματοποιούν την Πέμπτη στο Ηράκλειο Παγκρήτιο συλλαλητήριο, εκφράζει ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο εξ αρχής -όπως επισημαίνει ο Περιφερειάρχης- εξέφρασε και εκφράζει με ομόφωνη απόφασή του τη στήριξή του στα δίκαια αιτήματα των αγροτών, με αιχμή το φορολογικό που ισοπεδώνει την αγροτική περιουσία και τους ίδιους τους αγρότες.

Συγκεκριμένα στην ομόφωνη απόφαση-ψήφισμά, του Περιφερειακού Συμβουλίου την 31 Οκτωβρίου 2013, στο οποίο ζητείται η απόσυρση του σχεδίου νόμου, αναφέρεται: 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης κατά τη συνεδρίαση του σήμερα Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 14:00 στην αίθουσα συσκέψεων «Γιάννης Παπατζανής» στο χώρο του ΒΙΟΠΑ Ρεθύμνου, περιοχή Αγίας Τριάδας αποφάσισε ομόφωνα για την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος: 

«1. Το Π.Σ. Κρήτης αφού έλαβε υπόψη του το Σχέδιο Νόμου για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, επισημαίνει ότι το φορολογικό νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα:

α. Ισοπεδώνει την ακίνητη περιουσία την οποία φορολογεί από το πρώτο τετραγωνικό

β. Ευνοεί τις μεγάλες ιδιοκτησίες 

γ. Δεν προβλέπει αφορολόγητο όριο με κοινωνικά, δημογραφικά, οικονομικά και αναπτυξιακά κριτήρια. 

δ. Μονιμοποιεί και διευρύνει το ειδικό τέλος (χαράτσι), χωρίς μάλιστα να αντιμετωπίζει το υφιστάμενο χρηματοδοτικό κενό, γιατί κανείς Έλληνας, πλην ελαχίστων ίσως εξαιρέσεων, δεν θα μπορεί να πληρώσει τους πολλαπλούς φόρους που του επιβάλλονται. 

2. Ο Πρωτογενής Τομέας αποτελεί μαζί με τον Τουρισμό, τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της Κρήτης και της Χώρας, έτσι η φορολόγηση των αγροτεμαχίων λειτουργεί ως αντικίνητρο και δεν υπηρετεί το στόχο αυτό. 

Το Π.Σ. Κρήτης καλεί την Κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να αποσύρουν το Σχέδιο Νόμου, γιατί δεν υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, αλλά τα συμφέροντα των δανειστών».