Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, έπιπλα, χαλιά , υφάσματα, συσκευές, βάζουν σε κίνδυνο την υγεία μας εξαιτίας ‘‘χημικών ουσιών’’ που μπορεί να συγκροτούν.

Περνάμε ατέλειωτες νύχτες αϋπνίας, ενοχοποιώντας συνήθως το άγχος, τον καφέ, την υπερένταση ή τα καθημερινά προβλήματα, αλλά η αιτία μπορεί να βρίσκεται στο ‘‘μη υγιεινό περιβάλλον’’ της κρεβατοκάμαρα μας.

Η νέα έρευνα για τα αιωρούμενα σωματίδια δείχνει ότι βάζουν σε κίνδυνο την καρδιά μας, αλλά και τα ανεβασμένα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα καυσαέρια να δίνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης του μόνου τύπου καρκίνου του πνεύμονα.

Η μεν ατμοσφαιρική ρύπανση συνεχίζει να βλάπτει την υγεία μας, καθώς το περιβάλλον συνεχώς επιβαρύνετε, οι δε κίνδυνοι για αυξημένα νοσήματα, να συνδέονται και με τα χημικά (βιοκτόνα) στους εσωτερικούς χώρους. Όταν για την μείωση του πληθυσμού των ακάρεων στο σπίτι μπορεί να χρησιμοποιούνται ακαρεοκτόνα, ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Γιαννακόπουλος, “αξιόπιστες μελέτες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της μακροχρόνιας χρήσης αυτών των προϊόντων δεν φαίνεται να υπάρχουν”.

Έτσι βρίσκουν τροφή, οι “ενοχλητικοί μετανάστες” αλλά και οι νέοι επιθετικοί εισβολείς αυτά τα διάφανα ‘‘αρπακτικά ακάρεα’’ που δεν χρειάζονται βιοκτόνα.

Η επιμελημένη εφαρμογή μέτρων με στοιχειώδεις κανόνες, για την τήρηση μιας αποτελεσματικά ισορροπημένης καθαριότητας, μπορεί να περιορίσει κατά πολύ συμπτώματα ασθενειών,(π.χ άσθματος, αλλεργικών αναπνευστικών και πνευμονολογικών συμπτωμάτων κλπ.) που θα προέρχονται από τους εσωτερικούς αιορούμενους ¨μολυσματικούς παράγοντες ¨.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να μάθουμε να ενεργούμε και όχι απλώς να δεχόμαστε παθητικά τις “10 μισές αλήθειες” για την δήθεν ποιοτικά φθηνή καθαριότητα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία σας αλλά και την ασφάλεια της περιουσίας σας.

Η ανάγκη μιας επιμελημένης εφαρμογής μέτρων, με στοιχειώδεις κανόνες, για την τήρηση μιας αποτελεσματικά ισορροπημένης καθαριότητας, μας οδηγεί στην αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών , μέσα από τον συντονισμό δράσεων για τον ‘‘έλεγχο αιωρούμενων ρυπογόνων μικροσωματιδίων” και την αποφυγή επιμόλυνσης στους εσωτερικούς χώρους.

Ενθαρρυντικός ο κανονισμός της ΕΕ με την νέα νομοθεσία για τις ηλεκτρικές σκούπες, μετά από τις ανακοινώσεις για ποιες αρρώστιες μεταδίδει η ηλεκτρική σκούπα, άλλα και την έρευνα σοκ για τα μωρά στην Ελλάδα. Εμείς μέσα από το Πρόγραμμα Φροντίζω να Ζω Ανθρώπινα, για βελτίωση των συνθηκών και προστασίας της Υγείας στους εσωτερικούς χώρους, μπορούμε να σας βοηθήσουμε στο πως μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτές.

Οι επιστήμονες μας συνιστούν την προσοχή και να μας προειδοποιούν για την επανεμφάνιση επιδημιών στο μέλλον.

Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να μάθουμε να ενεργούμε προληπτικά:

Αερίζουμε τους χώρους ανοίγοντας τα παράθυρα ακόμα και το χειμώνα, φροντίζοντας τους σκοτεινούς και υγρούς χώρους. Προσοχή στην καύση το τζακιού για πολλές ώρες διότι δημιουργεί μικροσωματίδια.

Αερίστε τα κλινοσκεπάσματα σε καθημερινή βάση. Θα πρέπει δε να πλένονται τακτικά σε υψηλές θερμοκρασίες άνω των 60 βαθμών Κελσίου, όπου επιτρέπεται, εναλλακτικά όμως και πιο οικονομικά μπορείτε να εφαρμόσετε μικροβιολογική & βακτιριακή απολύμανση, με απολυμαντικό εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα των τυπων,2,3,4,(98/8EC). Aκίνδυνο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Στα χαλιά συσσωρεύονται διάφοροι μικροοργανισμοί, για αυτό καλό είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα να τα τινάζετε. Επίσης καλό είναι να τα σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα υψηλής απορροφητικότητας.

Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι το “υποτίθεται καθαρό” είναι πιο επικίνδυνο από το βρόμικο, έτσι δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε η και να αμελούμε, σε τακτά χρονικά διαστήματα να απορρύπενουμε και τα χαλιά αποφεύγοντας την επιβάρυνση με Ενδο-οικιακή ρύπανση, μιας και η χαμηλή ποιότητα καθαρισμού των χαλιών βλάπτει σοβαρά την υγεία.

Ο αερισμός βοηθά στην μείωση της αέριας εσωτερικής ρύπανσης με τα “Αόρατα χημικά κοκτέιλ ” και την “ εσωτερική επιμόλυνση” , μιας και η προληπτική φροντίδα για την αντιμετώπιση των αλλεργικών, ρινικών η και πνευμονικών συμπτωμάτων, έχει αρχίσει να γίνεται επιτακτική ανάγκη.

Ένα απλό σκούπισμα όμως με μηχάνημα “βιολογικού καθαρισμού” η ειδική αναρροφητική συσκευή, για την αφαίρεση των ακάρεων με τα αλλεργιογόνα περιττώματα τους δεν επαρκεί. Η ευαισθητοποίηση για τις περιβαλλοντικές αλλαγές μαζί με τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών, σε θέματα υγιεινής για καθαρούς εσωτερικούς χώρους, απαιτούν την χρήση εξειδικευμένων μεθόδων και επαγγελματικών συστημάτων απορρύπανσης με αναζωογόνηση και εξυγίανση.

cleaningnews.gr