Η έρημος Badain Jaran βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Κίνας, στην περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας. Kαι είναι γνωστή για ένα φαινόμενο μοναδικό: είναι η μόνη έρημος που είναι \”διάστικτη\” από λίμνες. Καθώς οι συνθήκες της περιοχής δεν δικαιολογούν την ύπαρξη των λιμνών αυτών, η Badain Jaran ονομάστηκε και \”Η Έρημος Των Μυστήριων Λιμνών\”. 
 
Η Badain έχει ένα χαρακτηριστικό, μοναδικό σε όλο τον κόσμο: έχει σταθερές θίνες, τις ψηλότερες στον κόσμο και ανάμεσα σε αυτές λίμνες ποικίλων μεγεθών.
 
\"\"
 
Οι θίνες τροφοδοτούνται εσωτερικά με νερό, γι\’ αυτό αντέχουν στη διάβρωση από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στις ερήμους. 
 
Το ύψος των θινών, που μπορεί να φτάσει και τα 500 μέτρα πάνω από τις λίμνες, προσφέρει εκπληκτική θέα στις υδάτινες αυτές κοιλότητες. 
\"\"
 
Η βροχόπτωση στην έρημο Badain ανέρχεται μόλις σε 40 χιλιοστά το χρόνο, ποσότητα νερού που δεν δικαιολογεί την ύπαρξη των λιμνών.
 
Μετά από αιώνες αναζήτησης, οι επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο των λιμνών: οι κοιλότητες αυτές του νερού τροφοδοτούνται από υπόγεια ύδατα που προέρχονται από το όρος Qilian, περίπου 350 χιλιόμετρα μακρυά από την έρημο. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα τεράστιο υπόγειο ποτάμι που αναγκαστικά η ροή του περνά από την έρημο. 
 
Οι παλαιότερες των λιμνών έχουν υψηλότατη περιεκτικότητα σε αλάτι.
 
\"\"
 
\"\"
 
\"\"
 
\"\"
 
\"\"
 
\"\"
 
\"\"

news.gr

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook