Χωρίς… μπακλαβά, σαραλί και χαλβά κινδυνεύουν να μείνουν οι λάτρεις των εν λόγω ειδών στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας, αν οι συντεχνίες των κατασκευαστών τους και οι ανεξάρτητοι παραγωγοί αποφασίσουν να κάνουν «στάση εργασίας».
Όπως είναι αναμενόμενο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλέσει αναστάτωση στα νοικοκυριά ενόψει του ραμαζανιού και των άλλων θρησκευτικών εορτών των μουσουλμάνων. Θα είναι ενα «απονενοημένο διάβημα», αλλά «η τιμή του φιστικιού διπλασιάστηκε από πέρυσι και το φιστίκι πέρασε στη μαύρη αγορά» δήλωσε ο Μεχμέτ Γιλντιρίμ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Μπακλαβά (BAKTAD).
Εξάλλου, επιτροπές μπακλαβαδοποιών από πολλές τουρκικές πόλεις βρίσκονται από ημέρες στην Άγκυρα όπου συζητούν με αρμόδιους υπουργούς και υπηρεσίες από τους οποίους ζητούν την «άμεση άρση της απαγόρευσης της εισαγωγής φιστικιού». Το 2001 η κυβέρνηση είχε απαγορεύσει την εισαγωγή φιστικιού για να προστατεύσει την (υψηλή) ποιότητα μιας ποικιλίας φιστικιού που καλλιεργείται στη Νότια Τουρκία.
Οι ζαχαροπλάστες καταγγέλλουν ότι ενώ πέρυσι τέτοια εποχή το φιστίκι – βασικό συστατικό του τουρκικού μπακλαβά κ.λπ. – κόστιζε περίπου 13 ευρώ το κιλό, σήμερα κοστίζει πάνω από 25 ευρώ. Καταγγέλλουν επίσης ότι οι παραγωγοί «έχουν κρύψει το φιστίκι και το πουλούν στη μαύρη αγορά ως και 30 ευρώ το κιλό».
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook