«Με το καλημέρα» που πάτησαν το πόδι τους στο υπουργείο Οικονομικών, οι απεσταλμένοι των δανειστών επιχείρησαν να κόψουν τη φόρα στην κυβέρνηση για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα ανακοινώσει προς διανομή.

Από την πρώτη συνάντησή της με το οικονομικό επιτελείο, η ομάδα Τόμσεν έδειξε ότι έχει πειστεί πλέον ότι υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα και δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό που θα πρέπει να κλείσει με νέα μέτρα, αλλά αμφισβητεί ποιο θα είναι τελικά το ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα κάνει δεκτό για το 2013, αν θα είναι διατηρήσιμο και ποια θα είναι η επίδρασή του στο 2014, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ στο τέλος της φετινής χρονιάς.

Και από πλευράς της κυβέρνησης πάντως, φαίνεται να συζητούν το τελικό ύψος του πλεονάσματος. Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου τόνιζε μετά τη συνάντηση των κυρίων Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς με τους κυρίους Γιάννη Στουρνάρα και Χρήστου Σταϊκούρα, ότι «υπάρχει εξαιρετική αυτοπεποίθηση για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013». Η ίδια πηγή απέκλεισε όμως ότι μπορεί να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα αφού «θεωρούμε ότι η καλύτερη επίδοση του 2013 θα έχει θετική επίδραση στα δημοσιονομικά μεγέθη του 2014» και «από το Νοέμβριο ήδη λέμε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με βάση τις επιδόσεις του 2013».

Όπως ανέφερε, «εκκρεμούν κάποια στοιχεία για το πώς θα κατανεμηθούν τα ποσά στη μετάβαση από το 2013 στο 2014, πρέπει να τα οριστικοποιήσουμε και, έχοντας κατασταλάξει για το 2014, θα προχωρήσουμε και στη συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό του 2015 και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έως το 2017». Οι επίσημες δηλώσεις των προϊσταμένων τους πάντως (σσ: της κυρίας Λαγκάρντ και του κυρίου Ρέγκλινγκ) επιβεβαιώνουν ότι η τρόικα έχει μεταφέρει τις πληροφορίες και έχει πειστεί για την επίτευξη πλεονάσματος στη χώρα μας.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι «τον Σεπτέμβριο μιλούσαν με νούμερα για μεγάλο δημοσιονομικό κενό του 2014 αλλά τώρα εξετάζουν αν υπάρχει καν ή όχι».

Την Τρόικα έχουν θορυβήσει και οι αποφάσεις των δικαστηρίων που ακυρώνουν μέτρα του Μνημονίου. «Εκείνοι ρώτησαν αν ξέρουμε τις αποφάσεις του ΣτΕ και τι θα κάνουμε» ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Δεν ζήτησαν ομαδικές απολύσεις

Στο τραπέζι της συζήτησης έπεσαν όλα τα θέματα που θα απασχολήσουν το προσεχές διάστημα.

Περισσότερο από τα δημοσιονομικά ζητήματα πάντως, την Τρόικα φάνηκε να απασχολούν τα διαρθρωτικά μέτρα για την αγορά που συζητούνται σε ξεχωριστή συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και τα εργασιακά.

Προς ανακούφιση των επιτελών της κυβέρνησης που θα ήθελε τα καυτά θέματα να εξεταστούν μετά τις εκλογές, «για τις ομαδικές απολύσεις δεν πιέζουν να αλλάξει κάτι άμεσα».

Τα έξι μέτωπα της νέας διαπραγμάτευσης, όπως προέκυψε από την πρώτη συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα, θα είναι:

– Εργασιακά θέματα γενικώς και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%,

– Οι αλλαγές στα φορολογικά, για τις οποίες η Τρόικα ζήτησε να μελετήσει άρθρο προς άρθρο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση –και πιθανότατα να καθυστερήσει και μία εβδομάδα ακόμη.

– Η λίστα του ΟΟΣΑ για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά

– Αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, με βάση το πλάνο για την κινητικότητα και τις απολύσεις του 2014.

– Τραπεζικά ζητήματα για τα οποία θα έχουν συναντήσει με τον διοικητή της ΤτΕ κύριο Προβόπουλο.

– Τα νομοσχέδια για τον έλεγχο των κρατικών δαπανών και την εφαρμογή μέτρων του Μνημονίου

Μέχρι την Πέμπτη αναμένεται να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος συναντήσεων με τους αρμοδίους όλων των υπουργείων για τα θέματα αυτά.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook