Σφίγγει εκ νέου ο κλοιός για τον τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη δημοσιοποίηση τηλεφωνικής συνομιλίας του στην οποία φέρεται να συμβουλεύει τον γιο του πώς θα «ξεφορτωθεί» μεγάλα ποσά, την ημέρα που η τουρκική αστυνομία έκανε έρευνες σε σπίτια στο πλαίσιο μιας επιχείρησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Η τουρκική αντιπολίτευση καλεί τον Ερντογάν να παραιτηθεί, ενώ νέα επεισοδιακή διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα. 
Στη συνομιλία του ο Ερντογάν ζητεί από τον γιο του Μπιλάλ να φροντίσει να απομακρύνει από την κατοικία του τα χρήματα και ο δεύτερος λέει πως υπάρχουν ακόμη στην κατοικία 30 εκατομμύρια ευρώ. Από τα όσα φέρεται να λέει στη συνομιλία ο γιος, προκύπτει ότι τα εν λόγω χρήματα ανήκουν στον ίδιο τον πρωθυπουργό.
«Να πάρει το ελικόπτερο και να φύγει ή να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού» κάλεσε τον τούρκο πρωθυπουργό ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
«Η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμότητα. Κλείνουν το κανάλι της βουλής όταν συνεδριάζουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της αντιπολίτευσης. Δηλαδή ο πρωθυπουργός κλέβει κι εμείς δεν θα μπορούμε να το λέμε» είπε.
Αναφερόμενος στην τηλεφωνική συνομιλία την οποία ο ίδιος ο Ερντογάν χαρακτήρισε προϊόν μοντάζ, ο Κιλιτσντάρογλου είπε πως «η συνομιλία είναι αληθινή όσο αληθινό είναι το όρος Αραράτ» και υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Ερντογάν ότι αυτοί που κάνουν υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών «παρακολουθούσαν ακόμη και τις απόρρητες γραμμές» είπε «οι γραμμές αυτές δεν σου δόθηκαν για να συγκαλύπτεις τη διαφθορά».
«Η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί αμέσως, έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση», δήλωσε νωρίτερα, ο Χαλούκ Κοτς, αντιπρόεδρος του CHP.
Ο αρχηγός του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Σελαχατίν Ντεμιρτάς είπε πως «η υπόθεση είναι άκρως σοβαρή και δεν μπορούν να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις με το επιχείρημα ότι πρόκειται για μοντάζ».

Ερντογάν: Προϊόν μοντάζ

Από την πλευρά του, ο τούρκος πρωθυπουργός, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του (AKP) χαρακτήρισε ως προϊόντα μοντάζ και επίθεση εναντίον της τουρκικής δημοκρατίας την τηλεφωνική συνομιλία που διέρρευσε χτες το βράδυ στο Διαδίκτυο.
«Βλέπουν ότι δεν τα καταφέρνουν στην κάλπη και ούτε γίνεται στρατιωτικό πραξικόπημα και έτσι στηρίζουν τις ελπίδες τους στο δόλωμα που έρχεται υπερατλαντικά». Η διαρροή της συνομιλίας είναι, σύμφωνα με τον Ερντογάν, έργο του θρησκευτικού τάγματος Χιζμέτ του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος από το 1999 βρίσκεται στις ΗΠΑ. Για το λόγο αυτό προφανώς ο τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για «υπερατλαντικό» δόλωμα.

Επεισόδια στην Άγκυρα

Η πολιτική ένταση μεταφέρθηκε και στους δρόμους. Εκτοξεύοντας δακρυγόνα και νερό υπό πίεση επιχείρησε η τουρκική αστυνομία να διαλύσει μια συγκέντρωση αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων που διαδήλωναν εναντίον της κυβέρνησης σε ένα πανεπιστήμιο της Άγκυρας, με την ευκαιρία των εγκαινίων ενός αυτοκινητοδρόμου στην τουρκική πρωτεύουσα.
«Κυβέρνηση παραιτήσου» και «Ταγίπ Ερντογάν, κλέφτη!» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, στην πλειονότητά τους φοιτητές.
Το πλήθος διαδήλωνε σε έναν δρόμο εντός του συγκροτήματος του πανεπιστημίου και μάλιστα έστησε και ένα αυτοσχέδιο οδόφραγμα.
newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook