Αρχίζουν αύριο, Σάββατο 14 Μαΐου 2011 και συνεχίζονται μεθαύριο, Κυριακή 15 Μαΐου 2011, οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 70ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης, οι οποίες περιλαμβάνουν:

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

1) Στις 11:30 πμ, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους τελευταίους Βετεράνους της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας η οποία διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων σε συνεργασία με το Δήμο Αποκορώνου, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας/Α5, την 115 Πτέρυγα Μάχης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρμένων, στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Αρμένων. Η εκδήλωση αυτή γίνεται με την πρωτοβουλία του κ. Bob Sinclair, αρχιτέκτονα και σημερινού ιδιοκτήτη του σχολείου, ο οποίος ανέλαβε και τον συντονισμό της (επισυνάπτεται σχετικό αναλυτικό πρόγραμμα).

2) Στις 19:30 μμ, εγκαίνια Έκθεσης Εικαστικών Τεχνών που διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων, στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, με θέμα «Η Μάχη της Κρήτης: 70 χρόνια μετά». Σαράντα επαγγελματίες εικαστικοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι αείμνηστοι Γ. Κουράκης, Β. Ζαχαράκης, Ν. Γεωργόπουλος, Γ. Γεροντάκης, Καραγιαννάκης, πολλοί επιλεγμένοι ερασιτέχνες καθώς και μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης. Η έκθεση, την οποία επιμελείται ο Γιάννης Μαρκαντωνάκης, Γλύπτης, θα διαρκέσει έως τις 22 Μαΐου 2011.

3) στις 20:30 μμ, εγκαίνια Έκθεση Ιστορικής Φωτογραφίας για τη Μάχη της Κρήτης, την Κατοχή και την Αντίσταση που διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων και το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ), και η οποία περιλαμβάνει και προβολή οπτικού αρχειακού υλικού εποχής. Η έκθεση, την οποία επιμελείται η Ζαχαρένια Σημανδηράκη, Προϊσταμένη Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, θα διαρκέσει έως τις 22 Μαΐου 2011.

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

1) 11:00 Κάντανος
Επιμνημόσυνη Δέηση
Χαιρετισμός από το Δήμαρχο Καντάνου & Σελίνου, κ. Γιώργο Δερμιτζάκη
Ομιλία για τα γεγονότα της περιοχής από την κ. Αναστασία Μαλούκου, Δ/ντρια του Γυμνασίου Καντάνου
Προσκλητήριο Πεσόντων
Κατάθεση Στεφάνων

2) 18:00 Λεσχη Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (Νέα Χώρα)
Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με «Πλοία του Π.Ν. περιόδου Β’ Παγκοσμίου Πολέμου»
Απονομή τιμητικής διάκρισης στον τελευταίο Χανιώτη επιζώντα του πληρώματος Αντιτορπιλικού ΑΔΡΙΑΣ

3) 20:00 Νεώριο Μόρο
Χαιρετισμοί από τους διοργανωτές
Ομιλία κ. Λίτσας Χατζοπούλου, Δρα Φιλοσοφίας, με θέμα «Πολεμώντας στην Κρήτη τον Μάιο του 1941: Το Χρονικό μιας Μάχης και η ιστορία μιας απεικόνισης»
Παρουσίαση αναμνηστικού γραμματοσήμου των ΕΛΤΑ για την επέτειο των 70 χρόνων της Μάχης της Κρήτης
Εγκαίνια έκθεσης Ελληνικών γραμματοσήμων με θέμα την Κρήτη
Εγκαίνια έκθεσης Ομίλου Στατικού Μοντελισμού

Διάρκεια Έκθεσης: 15 έως 22 Μαΐου 2011
Ώρες Λειτουργίας: 10:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00

4) Παλαιό Τελωνείο (Ενετικό Λιμάνι)
Έκθεση Αυτοκινήτων εποχής, αντικειμένων εποχής, φωτογραφιών της Μάχης της Κρήτης και της Αντίστασης, φύλλων κατοχικών εφημερίδων με θέμα τη Μάχη της Κρήτης
Παράσταση με το Θέατρο Σκιών του Νίκου Μπλαζάκη με τίτλο «Ο Καραγκιόζης στην Κατοχή και την Αντίσταση»

Διάρκεια Έκθεσης: 15 έως 22 Μαΐου 2011
Ώρες Λειτουργίας: 11:00 – 13:00 & 18:00 – 22:00

Επίσης την Κυριακή 15 Μαΐου 2011 και ώρα 11 π.μ., στο Κόκκινο Χωριό Αποκορώνου, στις γερμανικές γαλαρίες, εκδήλωση αφιερωμένη στη Μάχη της Κρήτης πραγματοποιεί ο Δήμος Αποκορώνου. Ομιλήτρια στην εκδήλωση θα είναι η κ. Βασιλική Βελετσιώτου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook