Τα… δόντια της φαίνεται ότι δείχνει η Ρωσία στην Ουκρανία με τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη να βρίσκονται σε… ετοιμότητα, ενώ στην Κριμαία εστιάζονται πλέον όλες οι εξελίξεις και η ένταση στην Ουκρανία αφού ένοπλοι κατέλαβαν την τοπική βουλή. 
Λίγο μετά τις 10 το πρωί ώρα Ελλάδος το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι έχει θέσει σε κατάσταση μάχης τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, και οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν «πολεμικό κλίμα».
Την ίδια ώρα, διεξάγονται διαρκείς αεροπορικές περιπολίες από μαχητικά αεροσκάφη στις περιοχές των συνόρων. Από τη στιγμή που έλαβαν διαταγή να βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, οι αεροπορικές δυνάμεις της δυτικής στρατιωτικής ζώνης αναχώρησαν για τις… αεροπορικές βάσεις, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.
Παράλληλα, η Ρωσία θα υπερασπισθεί τα δικαιώματα των συμπατριωτών της με σθεναρό και ανυποχώρητο τρόπο, προειδοποιεί το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για ευρείας κλίμακας παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στην Κριμαία, την μοναδική περιοχή της Ουκρανίας με κατά πλειοψηφία ρωσικό πληθυσμό.
Το υπoυργείο Εξωτερικών της Ρωσίας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται στη διεθνή σκηνή τα δικαιώματα των συμπατριωτών της, θα αντιδρά σθεναρά και ανυποχώρητα όταν αυτά θα παραβιάζονται, αναφέρεται στο μικρομπλόγκ του υπουργείου στο Twitter.

Ένοπλοι έχουν καταλάβει την τοπική Βουλή

Ένοπλοι κατέλαβαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το κτίριο του κοινοβουλίου στην Κριμαία, θέατρο συγκρούσεων χθες ανάμεσα σε υποστηρικτές της νέας ουκρανικής ηγεσίας και φιλορώσους οπαδούς της απόσχισης της περιοχής, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Το πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε το μήνυμα του τοπικού τατάρου ηγέτη Ρεφάτ Τσουμπάροφ στο Facebook: Εμαθα ότι τα κτίρια του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου κατελήφθησαν από ένστολους ενόπλους χωρίς διακριτικά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα. Δεν είναι σαφές ποιοι έχουν υπό τον έλεγχό τους την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το κοινοβούλιο, όμως, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Ρόιτερς που βρίσκεται επί τόπου, η ρωσική σημαία έχει υψωθεί και στα δύο κτίρια.
Περί τους εκατό αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου, όπου συνεπλάκησαν χθες μέλη της ταταρικής κοινότητας, υποστηρικτές της νέας ουκρανικής ηγεσίας, και φιλορώσοι υποστηρικτές της απόσχισης της Κριμαίας. Ακουσα πυρά αυτόματων όπλων τη νύκτα, κατέβηκα και είδα πολλούς ανθρώπους να εισβάλλουν. Ορισμένοι έφυγαν. Δεν ξέρω πόσοι έχουν μείνει μέσα, δήλωσε ένας κάτοικος στο Ρόιτερς.
Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας απηύθυνε έκκληση για ηρεμία μετά την κατάληψη των κτιρίων του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου στην Κριμαία από \”εγκληματίες με στρατιωτικές στολές\”, ανακοινώνοντας ότι έδωσε διαταγή στις δυνάμεις ασφαλείας να λάβουν \”όλα τα αναγκαία μέτρα\” για την προστασία των πολιτών.
Ο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ προειδοποίησε τον ρωσικό στόλο για οποιαδήποτε \”στρατιωτική επίθεση\” λέγοντας ότι οποιαδήποτε κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τη βάση του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας θα εκληφθεί από το Κίεβο ως επιθετική ενέργεια.
Η Κριμαία μεταβιβάσθηκε στην ουκρανική κυριαρχία το 1954 από τον ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης Νικίτα Χρουστσόφ. Η Κριμαία, έδρα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας , που ελλιμενίζεται στη Σεβαστούπολη, είναι η μόνη περιοχή της Ουκρανίας όπου οι Ρώσοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, αν και σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας οι κάτοικοι ομιλούν τη ρωσική ως πρώτη γλώσσα.
Η Κριμαία αποτελεί πλέον το κέντρο της αντιπολίτευσης στην νέα ουκρανική ηγεσία της μετα-Γιανουκόβιτς εποχής και οι αποσχιστικές τάσεις αρχίζουν να κερδίζουν και πάλι έδαφος, όπως και κατά το παρελθόν.
Δεκάδες χιλιάδες Τάταροι της Κριμαίας θύματα μαζικού εκτοπισμού προς την σοβιετική Κεντρική Ασία από το καθεστώς του Στάλιν το 1944, επέστρεψαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991 και διατύπωσαν διεκδικήσεις για την επιστροφή των εδαφών τους που κατασχέθηκαν μετά τον εκτοπισμό τους.

Το «δεξί χέρι» της Τιμοσένκο ορίστηκε νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας

Το σκηνικό μάλιστα αλλάζει και σε πολιτικό επίπεδο καθώς χτες η σύνθεση της νέας μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας.
Η παρουσίαση των ονομάτων έγινε εν μέσω πανηγυρικού κλίματος και επευφημιών στη Μεϊντάν, την πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, που έγινε σύμβολο των διαδηλώσεων των τελευταίων μηνών.
Μεταβατικός πρωθυπουργός ορίσθηκε το δεξί χέρι της Γιούλια Τιμοσένκο, Αρσένι Γιατσένιουκ. 
Υπουργός Οικονομικών ανακοινώθηκε ο Αλεξάντερ Σλαπάκ, που κατείχε και στο παρελθόν τη θέση αυτή, ενώ ο διπλωμάτης Αντρέι Ντέστσιακ ορίζεται υπουργός Εξωτερικών.
Από τους πρωταγωνιστές της εξέγερσης, ο Αντρέι Μπαρούμπι, επικεφαλής των ομάδων αυτοάμυνας των διαδηλωτών, ορίστηκε επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας. 
Σε μια άκρως συμβολική κίνηση, ο διαδηλωτής που κατήγγειλε βασανιστήρια, ακόμα και σταύρωση από τους αντιπάλους του, ο Ντιμίτρι Μπουλάτοφ, ανακοινώθηκε πως θα αναλάβει το υπουργείο Νεότητας και Αθλητισμού.
newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook