Με μια επιστολή του ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης έκανε γνωστή την απόφαση του να μην είναι τελικά υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου με τον Σεραφείμ Τσόκα.

Στην επιστολή του ο κ. Δοξαστάκης αναφέρει:

"Η χώρα μας βιώνει μια πρωτοφανή και παρατεταμένη κοινωνική- οικονομική κρίση. Οι πολίτες διαπιστώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο την καταβαράθρωση του βιοτικού τους επιπέδου και την αποσύνθεση και τον εκφυλισμό του πολιτικού μας συστήματος.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α) αποτελεί ένα σημαντικό για τη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος θεσμό.

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) συνθέτουν ένα προνομιακό πεδίο ανάπτυξης της συμμετοχικής δημοκρατίας, επειδή στο πλαίσιο τους επιτυγχάνεται ευκολότερα η άμεση σύμπραξη του πολίτη στη διαμόρφωση και τη λήψη των αποφάσεων.

Η Κρήτη είναι οι άνθρωποι της, οι αξίες της, η κουλτούρα της, η παράδοση της, όλα αυτά που αναδύονται και διαμορφώνονται μέσα στο ποικιλόμορφο κρητικό τοπίο που αποτελεί αστείρευτη πηγή εμπειριών.

Στο κέντρο αυτού του τόπου πρέπει να είναι οι άνθρωποι. Κάθε πρόγραμμα ανάπτυξης του νησιού πρέπει να βασιστεί στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Στοίχημα για την ΚΡΗΤΗ που οραματίζομαι είναι η ενεργή συμμετοχή όλων των πολιτών της σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια του νησιού.

Στη σημερινή συγκυρία, βασικό μέλημα μας πρέπει να είναι η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής αυτού του τόπου, μια πρόταση που δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει την ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων κοινωνικών υποδομών του νησιού αν όχι και τη δημιουργία νέων ανάλογων δομών.

Ο Σεραφείμ Τσόκας μου έδωσε την ευκαιρία να αξιοποιήσω τη διάθεση μου για προσφορά και να προσπαθήσουμε να κάνουμε πράξη, μαζί με άλλους συμπολίτες μας, το όραμα που περιέγραψα παραπάνω για την ΚΡΗΤΗ μας.

Μου έκανε την ιδιαίτερη τιμή, τοποθετώντας με στη θέση του υποψηφίου Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, να προσφέρω μέσα από ένα άλλο μετερίζι.

Η ένταξη μου στο συνδυασμό του κ. Σ. Τσόκα, έγινε με επιλογή μου, γιατί πιστεύω ότι η Περιφέρεια πρέπει να είναι τόπος σύνθεσης απόψεων και συγκλίσεων, με στόχο την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων που απασχολούν τον πολίτη. Τιμώ το παρελθόν μου, μα πάνω από όλα αισθάνομαι την ευθύνη για το θεσμό της Περιφέρειας και το χρέος απέναντι στην Κρήτη.

Δυστυχώς όμως, ενώ πρόθεση μου ήταν η ανιδιοτελής προσφορά για την ανάπτυξη της Κρήτης, διαπίστωσα ότι κάποιοι συστηματικά ήθελαν να δημιουργήσουν τροχοπέδη στην προσπάθεια μας. ‘Ήθελαν να εκμεταλλευτούν τη συμμετοχή μου στο συνδυασμό για την επιδίωξη άλλων πραγμάτων και καταστάσεων. Να την συμψηφίσουν με συγκεκριμένη υποψηφιότητα στις τοπικές εκλογές του Δήμου μου (Χερσονήσου).

Η αυτοδιοικητική διαδρομή μου και η πολυετής ενασχόληση μου με τα κοινά, πάντα χαρακτηρίστηκε από συνέπεια, ήθος, δημιουργία και αγάπη για τον τόπο. Στο πολιτικό μου λεξιλόγιο οι λέξεις σκοπιμότητα και παρασκήνιο δεν υπάρχουν.

Η πολιτική φιλοσοφία που πρεσβεύω δεν μου επιτρέπει να ανεχθώ καταστάσεις που προσπάθησαν να δημιουργήσουν κάποιοι, με κυνισμό και πολιτική σκοπιμότητα. Η συμμετοχή μου στο συνδυασμό του κ. Σ. Τσόκα είχε αυτοδιοικητική αφετηρία και μόνο και δεν ήταν το πρώτο βήμα για τη συμμετοχή μου στο άμεσο μέλλον στην κεντρική πολιτική σκηνή με συγκεκριμένο πολιτικό σχηματισμό, όπως άρχισαν να διαδίδουν.

Για όλους αυτούς τους λόγους αποσύρομαι οριστικά και αμετάκλητα από το συνδυασμό του κ. Σεραφείμ Τσόκα και συγκεκριμένα από τη θέση του υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου δηλώνοντας, ότι δεν θα είμαι υποψήφιος στις Περιφερειακές εκλογές του Μαΐου 2014.

Ευχαριστώ θερμά το Σεραφείμ Τσόκα για την εμπιστοσύνη και την αγάπη που έδειξε στο πρόσωπο μου όλο αυτό το χρονικό διάστημα της συνεργασίας μας και του εύχομαι, καλή επιτυχία.

Θα συνεχίσω να προσπαθώ, διότι πιστεύω ότι αξίζει σε εμάς και στα παιδιά μας καλύτερη πατρίδα. Μπορούμε να πετύχουμε την αναγέννηση του πολιτικού πολιτισμού και του πολιτικού συστήματος και να χτίσουμε μια πατρίδα που μας αξίζει: ανθρώπινη, ισχυρή και πρωτοπόρα. "

Με αφορμή την αποχώρηση του κ. Δοξαστάκη από τον Συνδυασμό του υποψηφίου Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σεραφείμ Τσόκα, ο κ. Τσόκας δήλωσε τα εξής:

«Με τον Ζαχαρία Δοξαστάκη, προτού προχωρήσουμε στην ανακοίνωση της συνεργασίας μας, συζητήσαμε για πολλά θέματα που αφορούν στην Περιφέρεια, παρουσιάσαμε ο ένας στον άλλον το όραμα μας για την Κρήτη.

Οι απόψεις μας ταυτίστηκαν σε αρκετά σημεία, σε άλλα πάλι διαφωνήσαμε. Προϋπόθεση για την έναρξη της συνεργασίας μας, ήταν η συνύπαρξη στα πλαίσια ενός νέου πολιτικού ήθους.

Συμφωνήσαμε να μείνουμε μακριά από λογικές συναλλαγών και προσωπικών επιδιώξεων. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, δεν υπέκυψα και δεν θα υποκύψω ποτέ σε πιέσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με προσωπικές ατζέντες.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για μια καλύτερη Κρήτη. Δύναμη μας είναι οι Κρητικοί και οι Κρητικές που μας στηρίζουν καθημερινά. Εύχομαι στον κ. Δοξαστάκη καλή τύχη, σε ό,τι και αν επιλέξει να κάνει από εδώ και πέρα».