Δεν τα κατάφερε τελικά στη μάχη για τη ζωή ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου Μανώλης Καρέλλης.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ιατρών, ο Μανώλης Καρέλλης κατέληξε στις 14.30 σήμερα στη μονάδα εντατικής θεραπείας του ΠΑΓΝΗ

Ο  πρώην δήμαρχος, είχε υποβληθεί πριν λίγες μέρες σε εγχείρηση στην καρδιά, όμως η μετεγχειρητική του πορεία δεν κύλησε ομαλά και έτσι μεταφέρθηκε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠαΓΝΗ.

Ο κ. Μανόλης Καρέλλης υπήρξε δήμαρχος Ηρακλείου μέχρι το 1989, ενώ ήταν ο πρώτος δήμαρχος της πόλης μετά την δικτατορία.

Συλλυπητήρια Περιφερειάρχη για τον θάνατο του Μανόλη Καρέλλη

Τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του Μανόλη Καρέλλη εκφράζει στην οικογένεια του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

«Ο Μανόλης Καρέλλης υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα εκδότης-δημοσιογράφος με αντιδικτατορική δράση, που για πολλά χρόνια υπηρέτησε με πάθος τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως Δήμαρχος Ηρακλείου ως κορυφαίο στέλεχος στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, και στην Ευρωβουλή» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

 Ο θάνατος του Μανόλη Καρέλλη πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, «προκαλεί θλίψη στην τοπική κοινωνία και στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

Δήλωση Δημάρχου Ηρακλείου για το θάνατο του Μανόλη Καρέλλη

«Ένας άνθρωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επί σειρά ετών Δήμαρχος Ηρακλείου, ο Μανόλης ο Καρέλλης, δεν βρίσκεται πια ανάμεσα μας.

Αμέσως μετά την μεταπολίτευση, πήρε στα χέρια του το τιμόνι του Δήμου Ηρακλείου τον οποίο υπηρέτησε επί 16 συναπτά έτη.

Με γλαφυρή αλλά οξεία γραφίδα, άφησε την σφραγίδα του στα πολιτικά και δημοσιογραφικά δρώμενα της πόλης μας και της Κρήτης

Συλλυπούμαι θερμά την οικογένεια και τους οικείους του και εύχομαι να είναι ελαφρύ το χώμα της Κρητικής γης που θα τον σκεπάσει».

Δήλωση Σεραφειμ Τσόκα για το θάνατο του Μανόλη Καρέλλη

Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Μανόλη Καρέλλη εξέφρασε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σεραφείμ Τσόκας, μόλις πληροφορήθηκε την είδηση του θανάτου του. Ο κ. Τσόκας δήλωσε:

«Με θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του επί σειρά ετών Δημάρχου Ηρακλείου, Μανόλη Καρέλλη.

Η παρουσία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και η ενασχόληση του με τα κοινά, αποτελούν μια σημαντική προσφορά στον τόπο που υπηρέτησε με πάθος και συνέπεια .

Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του».

Δήλωση Ζαχαρία Κεφαλογιάννη για το θάνατο του Μανόλη Καρέλλη

«Ο Μανώλης Καρέλλης υπηρέτησε τόσο την πολιτική, μέσα από το Δήμο Ηρακλείου και την Ευρωβουλή, όσο και τη δημοσιογραφία.

Αφήνει ως παρακαταθήκη πλούσιο έργο προσφοράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του.»

Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης

Με θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Μανόλη Καρέλη, μιας ιδιαίτερα έντονης προσωπικότητας που σφράγισε την ιστορία της πόλης του Ηρακλείου και όχι μόνο.

Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.

Ανακοίνωση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη για τον θάνατο του Μανώλη Καρέλλη:

«Με θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του Μανώλη Καρέλλη, του μακροβιότερου Δημάρχου Ηρακλείου.

Με θητεία 16 χρόνων, ο Μανώλης Καρέλλης υπηρέτησε τον Δήμο Ηρακλείου, έχοντας παράξει σημαντικό έργο.

Συμμετέχω με συντριβή στο πένθος της οικογένειάς του και υποβάλω τα θερμά μου συλλυπητήρια.»

Συλλυπητήριο μήνυμα Υφ. Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου, για το θάνατο του Μανόλη Καρέλλη

«Ο Μανόλης Καρέλλης, μακροβιότερος Δήμαρχος της πόλης του Ηρακλείου, προσέφερε τα μέγιστα στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άφησε παρακαταθήκη το σημαντικό του έργο.

Στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους οικείους του».

Συλλυπητήρια επιστολή του Διοικητή 7ης ΥΠΕ Κρήτης για το θάνατο του Μανώλη Καρέλλη

Ο Διοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Αντώνης Γρηγοράκης εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Μανώλη Καρέλλη, Δημάρχου Ηρακλείου επί σειρά ετών, δηλώνοντας τα ακόλουθα:

«Η είδηση της απώλειας του Μανώλη Καρέλλη αφήνει ένα μεγάλο κενό στην τοπική κοινωνία. Υπήρξε ένας ικανός υποστηρικτής των θεμάτων της πόλης του Ηρακλείου, της πόλης που τόσο πολύ σεβόταν και αγάπησε.

Ήταν ένας πολίτης με έντονη και ενεργή δράση και άποψη ως την τελευταία στιγμή και υπηρέτησε το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ήθος, αγωνιστικότητα και αξιοπρέπεια, αφήνοντας μια σημαντική παρακαταθήκη σε όλους εμάς που θα τον θυμόμαστε με αγάπη και εκτίμηση για την προσφορά του».

Συλλυπητήριο μήνυμα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΔΗΜΑΡ Ηρακλείου

\”Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα το απόγευμα στο ΠΑΓΝΗ ο πρώην Δήμαρχος Ηρακλείου Μανόλης Καρέλλης.

Ο Μανόλης Καρέλλης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1932. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1961 εξέδωσε την εφημερίδα «Αλλαγή», η οποία διέκοψε την έκδοσή της μετά την επιβολή του Απριλιανού πραξικοπήματος το 1967 και επανεκδόθηκε μετά την πτώση της Χούντας.

Πήρε μέρος στον «ανένδοτο αγώνα» και τους αγώνες ενάντια στην αποστασία. Για τη συμμετοχή του στην αντίσταση κατά της δικτατορίας δικάστηκε και καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο Χανίων σε φυλάκιση 10 μηνών. Ήταν μέλος του ΠΑΚ.

Εξελέγη Δήμαρχος Ηρακλείου σε τέσσερις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις :1975, 1978, 1982 και 1986.

Υπήρξε Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ από το 1975 έως το 1978, Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Νομού Ηρακλείου από το 1975 έως το 1979 και μέλος της ΕΕΤΑΑ από το 1978 έως το 1982 και από 1986 έως το 1989.

Τα έτη 1993 και 1994 υπήρξε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ως πρώτος μετά την χούντα εκλεγείς δήμαρχος έθεσε τις βάσεις για τη λειτουργία του νέου Δήμου Ηρακλείου.

Παρέλαβε μία πόλη με αδιάνοιχτους δρόμους και χωματόδρομους και παρέδωσε μια πόλη με ασφαλτοστρωμένους δρόμους.

Αντιμετώπισε το πρόβλημα της ύδρευσης του Ηρακλείου με επιτυχία.

Πάνω απ’ όλα όμως ο Μανόλης Καρέλλης ήταν ένας λόγιος που βρέθηκε στη θέση του Δημάρχου Ηρακλείου την πιο δύσκολη στιγμή της νεότερης ιστορίας της πόλης.

Αναβάθμισε την Πολιτιστική παρουσία του Δήμου σε όλη την επικράτεια με τη συνεργασία του με τον Μάνο Χατζηδάκι και με τη δημιουργία του Πολιτιστικού Αύγουστου.

Η Βικελαία βιβλιοθήκη ήταν η μεγάλη αγάπη του Καρέλλη. Την στήριξε με κάθε τρόπο, ανέδειξε και εμπλούτισε το μοναδικό αρχείο της, προώθησε τις εκδώσεις της (Παλήμψηστο) την έκανε πρότυπο βιβλιοθήκης στην Ελλάδα. Οι έφοροι της Βικελαίας που αυτός ολόψυχα στήριξε, Σταυρινίδης, Σπανάκης, Γιανναδάκης ήταν ότι καλλίτερο είχε η πόλη. Ο ίδιος ήταν τακτικός θαμώνας του αρχείου της βιβλιοθήκης μέχρι το τέλος της ζωής του.

Η αναστύλωση της Ενετικής Logia και η μετατροπή της στο περίλαμπρο δημαρχιακό κατάστημα ήταν έργο που έγινε επί των ημερών του. Βραβεύτηκε από την Ε.Ο.Κ.

Συνεισέφερε στη δημιουργία ενός ισχυρού επιστημονικού πόλου στο Ηράκλειο, συμμετέχοντας στη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Κρήτης κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του.

Έλαβε μέρος σε πολλά συνέδρια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και σε συνέδρια πάνω σε ιστορικά θέματα και οργάνωσε σειρά μεγάλων εκδηλώσεων. Αναζήτησε το αρχείο του Υπ. Αρμοστή Σμύρνης Αρ. Στεργιάδη και δημοσίευσε πολλά άρθρα σχετικά με το ρόλο του συντοπίτη μας Στεργιάδη.

Συνέγραψε βιβλίο με θέμα τη θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το Ηράκλειο σήμερα πενθεί. Έγινε φτωχότερο με τον θάνατο του Μανόλη Καρέλλη.

Τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.\”

Η Πρώην Νομάρχης Ηρακλείου Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη για το θάνατο του Μανώλη Καρέλλη:

Μανόλης Καρέλλης ο ασυμβίβαστος

´Έφυγε από την ζωή ο Μανόλης Καρέλλης ο μακροβιότερος Δήμαρχος της πόλης του Ηρακλείου. Ο άνθρωπος που βγήκε από την πολιτική πολύ φτωχότερος απ\’ότι μπήκε.

Μαχητικός, δυναμικός, συγκροτημένος ως επιστήμονας και ως πολιτικός, με τεκμηριωμένο πολιτικό, αυτοδιοικητικό αλλά και δημοσιογραφικό λόγο, έφερε δικαίως τον τίτλο του ασυμβίβαστου.

´Ηταν εκείνος ο πολιτικός που είχε ανάγκη ο Δήμος αμέσως μετά το \’74 που ο τόπος γύριζε σελίδα από τη μαύρη εποχή της χούντας.
Καλό ταξίδι Δήμαρχε!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook